België lanceert ‘Wegvervoer Alliantie’ met 8 andere EU lidstaten

Vandaag neemt Federaal minister van Mobiliteit François Bellot deel aan een ministeriële vergadering in Parijs om een ‘Wegvervoer Alliantie’ op te starten. Dit initiatief streeft erna om sociale dumping te bestrijden en eerlijke concurrentie in de hand te werken. Begin 2016 heeft België een ‘Plan voor eerlijke concurrentie in de transportsector‘ aangenomen, waarin acties worden vooropgesteld op nationaal vlak, in Benelux-verband en op Europees niveau. Het Plan was het resultaat van overleg tussen de bevoegde ministers, de administraties, de werkgeversverenigingen en de vakbonden. In september 2016 hebben acht Lidstaten (Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg en Noorwegen) een gezamenlijke brief gericht aan Europees Commissaris voor Vervoer Violeta Bulc.  In hun schrijven vroegen de ministers dat de Commissie actie zou ondernemen teneinde een eerlijke concurrentie op het gebied van het wegvervoer te garanderen. Deze acht landen, aangevuld met Zweden, zetten nu een stap verder. Ze streven de volgende doelstellingen na:

  • de verschillende nationale maatregelen die van toepassing zijn inzake de Europese regelgeving doen convergeren;
  • de controlepraktijken verbeteren;
  • gemeenschappelijke standpunten bepalen om sociale dumping te bestrijden en eerlijke concurrentie in de hand te werken.

Al deze doelstellingen zullen worden opgenomen in een verklaring die na afloop van de ministeriële vergadering wordt ondertekend. Daarna zal de verklaring aan de Europese Commissie worden bezorgd. “Dit memorandum van 9 Europese staten zal aan onze landen de kans geven om nog maar eens te onderstrepen dat een verdere marktopening in de sector van het goederenvervoer over de weg pas aanvaardbaar wordt wanneer voorafgaandelijk een Europese harmonisering op sociaal vlak is doorgevoerd en daarmee samenhangend een reeks andere maatregelen zijn genomen, met name inzake de interpretatie van de regels en de controle”, verklaart François Bellot.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo