Semiautomatische pelotons voor 2025

Mocht het van de Europese vrachtwagenconstructeurs afhangen, dan zouden semiautomatische pelotons al voor 2025 in Europa mogen rondrijden. Nu is het alleen nog wachten tot ook de overheden en de wetten volgen… Nadat ze de haalbaarheid van pelotons en hun economische en milieubelangen eerder al hadden aangetoond, stellen de constructeurs via de ACEA nu een activiteitenplan voor dat pelotons ook in het verkeer van elke dag moet laten opnemen. Volgens Erik Jonnaert, secretaris-generaal van de ACEA, zullen pelotons van meervoudige merken (waarbij in alle veiligheid een wisselwerking mogelijk is tussen trucks van verschillende merken) in 2023 op de weg kunnen circuleren. Door zijn activiteitenplan aan het Europees Parlement voor te leggen, heeft Jonnaert de politieke wereld trouwens nog eens aan haar verantwoordelijkheid herinnerd, want tegen dan moet die de geldende wetgeving immers hebben aangepast zodat pelotons ook de grenzen over mogen. Hij heeft de regeringen ook gevraagd om stimuleringsmaatregelen voor te stellen, zoals belastingverminderingen of een verlaging van de kilometerheffing, maatregelen om de rijtijd flexibeler te maken of CO2-bonussen aan te bieden aan bedrijven die aan pelotons deelnemen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo