[OPINIE] Uitzendarbeid is een tijdelijke oplossing

Recente mediaberichten melden dat sommige werknemers jarenlang aan het werk kunnen worden gezet via opeenvolgende dagcontracten. Zo hebben zij in praktijk een dagelijkse vaste job, maar omwille van de werkonzekerheid is er een groot ongenoegen over deze situatie. De werknemer kan als het ware vrijdag huiswaarts keren en maandag niet meer hoeven terugkomen, of althans niet weten hoe lang er nog werk zal zijn voor hem. Dit weegt zwaar op de financiële zekerheid en toekomst van een werknemer en zijn gezin. Door Nele Mertens, juridisch expert bij Acerta Wat is uitzendarbeid? Uitzendarbeid houdt in dat er een mogelijkheid is om flexibel in te spelen op veranderende noden binnen uw onderneming. Neemt een vaste werknemer plots ontslag? Heeft u meer werk en dus meer werknemers nodig? Dan kan u een beroep doen op een uitzendkantoor dat iemand stuurt die tijdelijk bij u komt werken. In principe is het niet mogelijk om opeenvolgende contracten van bepaalde duur te sluiten, tenzij aan zeer strikte voorwaarden voldaan wordt. Dit kan echter opgelost worden  met opeenvolgende dag- of weekcontracten, zolang u kunt aantonen dat er een noodzaak aan is in uw onderneming. Enkel in bepaalde gevallen De wet op de uitzendarbeid voorziet een strikt en duidelijk juridisch kader, onder andere om de uitzendkracht te beschermen. Zo is uitzendarbeid slechts mogelijk in bepaalde situaties. Ten eerste kan men beroep doen op een uitzendkantoor naar aanleiding van het vertrek van een vaste werknemer, vervolgens bij een tijdelijke vermeerdering van werk en tenslotte voor de uitvoering van een uitzonderlijk werk. Enige jaren geleden is daar het motief ‘instroom’ bijgekomen. U kan een nieuwe werknemer aanwerven voor een korte periode om na te gaan of deze het werk goed zal uitvoeren en op de werkvloer past. Dit kan u tot drie maal toe doen, waarna u een van de kandidaten vast kan aanwerven. Voor tijdelijke situaties Uitzendarbeid blijkt zo een uitzonderingsregime te zijn voor tijdelijke omstandigheden, waarin u het hoofd moet bieden aan meer werk of minder beschikbare werknemers. Zolang u die noodzaak kan aantonen is uitzendarbeid en eventueel het gebruik van opeenvolgende dagcontracten mogelijk. Gebruikt u uitzendarbeid om ontslagkosten te vermijden, dan misbruikt u het systeem. Beroepsfederatie Federgon en federaal minister van Werk Kris Peeters bekijken de zaak en beloven eventueel misbruik streng aan te pakken.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo