West-Vlaanderen en Nederlands Limburg hebben gemeenschappellijke multimodale plannen

Het project SYN-ERGIE wil een bijdrage leveren aan een ecologisch en economisch duurzamer goederentransport tussen de provincies West-Vlaanderen en Limburg (NL).  Dit project zet in op de verduurzaming van het goederentransport tussen beide provincies. Het vormt het vervolg op het project Oost West Poort, waarin onder meer een shuttle (wegtransport) voor verse groenten en fruit werd gerealiseerd tussen de REO Veiling in Roeselare en groothandelaars Frankort & Koning, Weyers en Staay-Van Rijn gevestigd op Fresh Park Venlo. Voor deze shuttle won de REO Veiling in 2014 de tweede prijs op de Transport & Logistics Awards in Brussel. Met SYN-ERGIE willen de partners POM West-Vlaanderen en LIOF nu o.a. een spoor- en binnenvaartverbinding realiseren op de corridor West-Vlaanderen – Antwerpen – Limburg (NL), in samenwerking met Voka West-Vlaanderen. “We willen met een groep van early believers een verladerscommunity samenbrengen om vervolgens in samenspraak met de relevante operators en logistieke dienstverleners tot een gedragen, concurrentieel dienstverleningsaanbod te komen. Het is onze ambitie om zowel voor spoor als voor binnenvaart tegen eind 2018 een eerste testpilot te kunnen doorlopen.” SYN-ERGIE wil de markt ook verder ondersteunen in het maken van een doorstart richting synchromodaal transport. Om verladers en logistieke dienstverleners beter inzicht te verlenen in de werking, vereisten en voordelen van synchromodaal transport, zullen de hogescholen VIVES en Fontys samen met IT-bedrijven Nallian en Informore een aantal demonstratietools voor synchromodale planning ontwikkelen. Ze doen hierbij beroep op de kennis en ervaringen van onder andere GroentenFruit Huis, initiatiefnemer van de eerder ontwikkelde en succesvolle Container Monitor. Via een reeks van demosessies en workshops zullen de resultaten van het project bekendgemaakt en gedemonstreerd worden.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo