VIL zoekt oplossing voor logistieke problemen verontreinigde vaten

Het VIL gaat naar nieuwe oplossingen zoeken voor de inzameling van vervuilde vaten en IBC’s. Vandaag is deze logistiek duur, tijdrovend en weinig transparant. Twaalf bedrijven nemen deel aan het project Polluted Packaging Logistics. Vandaag zijn er veel problemen met het inzamelen van inzameling van vaten en Intermediate Bulk Containers (IBC’s) waarin o.a. chemicaliën, verven, detergenten en oliën in bewaard werden. Vaak worden ze na gebruik opgehaald en verwerkt door een afvalbedrijf. Omdat deze verpakkingen zo verscheiden zijn qua locaties, materialen en types, lopen de logistieke kosten vaak hoog op. In veel gevallen worden ze dan ook verbrand. Op vraag van verschillende logistiek- en chemiebedrijven gaat het VIL op zoek naar nieuwe logistieke modellen om deze vaten efficiënter in te zamelen, en daardoor recyclage en hergebruik mogelijk te maken. Volgens Steve Sels, die het VIL-project leidt, zijn de problemen vandaag vrij verscheiden. Ze kunnen betrekking hebben tot de logistiek, tot de verwerking of beide. Ook de transparantie en de doorstroming van de informatie lijken niet meteen optimaal. Voor de ophaler is het bijvoorbeeld niet altijd duidelijk wat erin heeft gezeten. Het project, dat vorige week is gestart, zal dan ook eerst de huidige manier van werken, de types verpakkingen, de (inzamel)locaties en dergelijke in kaart brengen. Daarna zullen concrete oplossingen en bijhorende businessmodellen uitgewerkt, gedocumenteerd en nadien in de praktijk getest worden. Volgens Sels is het de bedoeling om het project in februari 2019 af te ronden. “Oplossingen zouden bijvoorbeeld kunnen liggen in het gebruik van gestandaardiseerde verpakkingen en materialen, horizontale samenwerking tussen bedrijven of een gezamenlijk pooling systeem, zoals dat nu al gebeurt in de palletsector”, zegt hij. De deelnemers aan het project zijn 3M, Agfa Materials, BASF, Bebat, Christeyns, Indaver, Renewi, Suez, Trafuco, TWZ Group, Vanheede Environmental Logistics en VLS Group Belgium. Volgens Sels mogen geïnteresseerde bedrijven zich alsnog inschrijven.  

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo