ITLB voorspelt een prijsverhoging van ongeveer 1.5 % in 2018

Het ITLB heeft een studie uitgevoerd waarop blijkt dat de kostprijs van transport een gemiddelde verhoging van 1.5 % zal kennen in 2018. In het nationaal vervoer zouden de prijzen stijgen tussen 1.52% (algemeen transport) en 1.59% (stukgoed). In het internationaal vervoer zou de verhoging gaan van +1.50% (België-Duitsland) tot +2.48% (België-Italië). In deze previsie wordt rekening gehouden met de volgende parameters:

  • een loonindexatie van 1,79 % op 1 januari 2018, alsook een indexatie van de verblijfskosten en de aanpassing van de ARAB-vergoeding.
  • een aanpassing van de brandstofprijs overeenkomstig de gemiddelde evolutie van de laatste 5 jaren (tot op 1 november 2017) alsook de prognoses over de stijging van de dieseltaks in Frankrijk ;
  • een stabiliteit van de Duitse kilometerheffing in de loop van het jaar 2018 ;
  • de indexatie van de kilometerheffing in het Waalse gewest (indexatie van 2,4 % van het basistarief op 1 januari 2018 (overeenkomstig de verhouding tussen de consumptieprijsindices van de maanden augustus 2017 en april 2016))
  • een gemiddelde verhoging met 1,50 % van de tolgelden op de autowegen voor Frankrijk (voorzien voor 1 februari, zoals aangekondigd door de tolmaatschappijen) alsook voor Italië en Spanje ;
  • een veronderstelde verhoging van de tarieven voor de Frejustunnel op 1 januari 2018 (op basis van de gemiddelde stijging in voorgaande jaren aangezien deze informatie nog niet voorhanden is) ;
  • de aankoopprijzen van de andere kostelementen zijn verhoogd met de inflatievoet (de verhoging van het algemene prijsniveau) voor het jaar 2018 zoals werd berekend door het Planbureau (de laatste berekeningen dateren van 7 november 2017), namelijk 1,3 %.

Deze prognose houdt daarentegen geen rekening met de indexatie van de kilometerheffing die zal plaatsvinden in juli 2018 in het Vlaamse alsook in het Brusselse Hoofdstedelijke gewest, aangezien deze tarieven nog niet gekend zijn

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo