Transportbedrijven kunnen vanaf nu investeringssteun bekomen

Transporteurs kunnen vanaf deze week via een online portaal financiële steun bekomen voor investeringen in vergroening en verkeersveiligheid. Ook investeringen die al eerder dit jaar werden gedaan kunnen nog ingediend worden. De Vlaamse Regering wil de transportsector zo een duwtje in de rug geven én gerichte impulsen geven voor meer milieuvriendelijke en verkeersveilige vrachtwagens. De transportsector creëert toegevoegde waarde voor onze economie en veel transporteurs investeren zelf in moderne, milieuvriendelijke en veilige voertuigen. Om de omslag naar groener en veiliger transport te ondersteunen én te versnellen, voorziet de Vlaamse Regering nu in extra ondersteuning voor ingrepen die nog verder gaan dan wat al wettelijk vereist is. Die steun kan oplopen tot wel 80% van het geïnvesteerde bedrag. Gelet op EU-regelgeving wordt het steunbedrag wel beperkt tot € 100.000 over 3 jaar per onderneming. Er is steun voorzien voor ingrepen die de impact van vrachtwagens op het leefmilieu verkleinen. Het gaat om roetfilters of SCR-systemen (die de stikstofoxidenuitstoot tot 0 herleiden), maar bijvoorbeeld ook om koelscheidingswanden. Er is aandacht voor investeringen die het brandstofverbruik naar beneden halen, maar ook voor ingrepen die een stille(re) levering mogelijk maken. Er is ook steun voorzien voor ingrepen die vrachtwagens verkeersveiliger maken. Het gaat dan bijvoorbeeld over camera’s (frontcamera’s en camerasystemen voor achterwaarts rijden), systemen die het gebruik van een GSM blokkeren in een rijdende vrachtwagen, , automatische remsystemen die het gevaar op aanrijdingen verkleinen, alcoholsloten, ‘lane keeping assistance’ die vrachtwagens op koers houdt en rijanalysesystemen die chauffeurs laten zien waar ze moeten bijsturen om veiliger in het verkeer te zitten. Alle investeringen van na 1 januari 2017 komen in aanmerking voor deze investeringssteun. Begin dit jaar riep Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts transporteurs al op om hun facturen goed te bewaren. Nu is er ook een gebruiksvriendelijk digitaal platform waar transporteurs de investeringssteun kunnen bekomen. Inloggen kan heel eenvoudig via het goed ingeburgerde Ondernemingsloket. Het systeem wordt bewust eenvoudig en laagdrempelig gehouden. “Goedmenende transportbedrijven krijgen alle steun”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Zo milderen we samen de negatieve gevolgen van het vrachtwagenverkeer. Het online systeem is nu helemaal operationeel. Ik hoop op een grote respons van de sector”.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo