Amazon maakt werk van bijenkorven voor drones in de stad

In 2015 diende Amazon een patent in voor het bouwen van torens die lijken op bijenkorven. De bedoeling? Een magazijn in de stad voor haar leverdrones die ze volop aan het ontwikkelen zijn (lees hierover meer hier).

 Wolkenkrabbers voor drones

De bijenkorven zouden verticaal worden gebouwd in stadscentra om perfect te passen in de door wolkenkrabbers gedomineerde skylines van Amerikaanse steden. De hoogte zorgt er ook voor dat de drones veilig naar binnen en buiten kunnen vliegen zonder op voor voetgangers gevaarlijke hoogte te komen. In de visie van Amazon zou elke Amerikaanse stad er op lange termijn eentje krijgen. Het patent werd in juni van dit jaar gepubliceerd door het Patent and Trademark Office van de Verenigde Staten en houdt verschillende schetsen van de gebouwen in. De ontwerpen gaan verder dan alleen maar de bijenkorf en omvatten ook een cilindervormig gebouw en zelfs een gebouw in de vorm van een heuse UFO. Amazon noemt het officieel “multi-level fulfillment centers for unmanned aerial vehicles”.

Duurzame levering binnen de stad

Er zou in deze gebouwen plaats gemaakt worden voor traditionele vrachtwagenleveringen. Ook een self-service gedeelte, waar klanten hun goederen zelf kunnen komen oppikken, wordt voorzien. In het patent wordt zelfs gespecifieerd hoe werknemers van Amazon de pakjes aan de drones zouden hechten. De bijenkorven zijn een mogelijke oplossing van een probleem dat de ontwikkeling van het leveren via drones momenteel vertraagt: hoe maak je het leveren via drones efficiënter dan via gewoon wegtransport? Traditionele magazijnen zijn vaak gelokaliseerd buiten een stadskern. Met deze patentaanvraag verandert Amazon het geweer dus van schouder, en speelt het in op de groeiende urbanisatie en bevolkingstoename in steden en de nood aan een duurzame levering binnen de stad die daaruit voortvloeit.

Komen ze er ook echt?

Op dit moment is het nog onduidelijk of Amazon de dronemagazijnen ook echt gaat ontwikkelen, aangezien patenten vaak ook niet gerealiseerd worden en er heel wat uitdagingen zijn. Een van die uitdagingen is het lawaai van drones. Amazon stelt in haar patentaanvraag speciaal ontworpen rotoren voor die dankzij clevere geluidsisolatie en minder luchtcirculatie stiller zouden vliegen. Publiciteit of bittere ernst voor Amazon? Dat zal de toekomst uitwijzen. Maar wij kijken alvast uit naar de verdere ontwikkelingen!

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo