Banden bijblazen hoeft niet echt…

Banden extra bijblazen in de winter is niet nodig in de winter, maar bandendruk regelmatig controleren wel. Dat zegt Vincent Spruytte van Bandenspanning.nu In de winter komen 2 à 3 % van de banden elke week op onderdruk. “Bij veel transporteurs betekent dit in de praktijk, waar banden maar elke drie maand gecontroleerd worden, dat ongeveer 20% à 30 % op onderdruk rijdt. Als men nu ’s morgens controleert zijn het er ongeveer 90%, want bij een lagere buitentemperatuur daalt de bandendruk significant als een wagen lang stilstaat. Een band die bij 15 °C 9 bar moet hebben, zal na lange stilstand en bij negatieve temperaturen slechts 8.5 bar geven. Dit betekent dat bij een gewone manuele controle quasi alle banden lager dan 9 bar scoren en de indruk geven dat zet te laag staan, maar op het moment dat er gereden wordt, zal de band snel opwarmen en komen we op een druk rond of boven 9 bar.” Volgens Spruytte is het dus niet nodig de banden extra bij te blazen: “Wel integendeel. Tijdens het rijden zouden ze te hoog komen en daardoor grip verliezen. Langs de andere kant zal een band die echt op onderdruk staat ’s nachts op 8 bar of minder staan en zal bij het rijden onder de 9 bar blijven! Die wordt uit het oog verloren ! En als de druk van alle banden op hetzelfde voertuig niet dezelfde is wordt er ongelijkmatig geremd, met risico op slippen of draaien op een glad wegdek.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo