Kilometerheffing: verkeer met 3,6% gestegen, inkomsten met 3,4% toegenomen

Viapass heeft op zijn website discreet interessante statistieken gepubliceerd over de inkomsten van de kilometerheffing in 2017. Die inkomsten zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2016 en bedragen 676 miljoen euro. Ze zijn als volgt samengesteld: 424,4 miljoen euro in Vlaanderen, 241,5 miljoen in Wallonië en 10,1 miljoen in Brussel. Met uitzondering van de maand december (maar dat komt misschien door de slechte weersomstandigheden die deze maand gedeeltelijk hebben lamgelegd) vertonen de maandelijkse inkomsten systematisch een stijging. En dat is ook logisch, zullen we hier en daar horen, aangezien de tarieven in Vlaanderen en Brussel op 1 juli zijn verhoogd. Maar in verhouding is die stijging van de inkomsten hoger dan de tariefstijging. “We mogen niet vergeten dat de inkomsten ook de neiging hebben te dalen naargelang de oudere trucks door Euro 6-voertuigen worden vervangen”, vertelt Edward Claessens, woordvoerder van Viapass. In april 2016 bedroeg het aandeel Euro 6-voertuigen nog minder dan 30%, nu is dat al 45%. Als we de laatste negen maanden van 2016 en van 2017 met elkaar vergelijken, zien we dat de afgelegde kilometers met 3,6% zijn gestegen en dat de heffingen in een jaar met 3,4% zijn toegenomen. De indexering die op 1 juli door Brussel en Vlaanderen is toegepast, zou de negatieve impact van de groenere wagenparken op de inkomsten dus niet volledig kunnen compenseren.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo