De Benelux test de digitale vrachtbrief uit

Voortaan hoeven bepaalde in de Benelux gevestigde transportbedrijven en hun opdrachtgevers niet langer papieren vrachtbrieven te gebruiken voor hun vervoer tussen België, Nederland en Luxemburg. Gisteren is in die drie landen immers een testperiode met digitale vrachtbrieven van start gegaan. De deelnemers kunnen voor hun transport tussen de drie Benelux-landen dus een digitale vrachtbrief gebruiken. Als die test, die drie jaar zal lopen, een succes wordt, kan de digitale vrachtbrief ook in andere landen worden ingezet. Volgens François Bellot, Belgisch federaal minister van Mobiliteit, is de elektronische vrachtbrief een belangrijk instrument om de administratieve last van de transporteurs af te bouwen. Binnen België heeft de vrachtbrief al lang zijn nut bewezen. En nu hij ook in de Benelux wordt ingezet, kunnen we dit instrument eveneens voor internationaal vervoer gaan gebruiken.” We schatten dat bij het wegtransport binnen de Benelux jaarlijks zo’n 65 miljoen vrachtbrieven worden opgemaakt. Met de overgang naar de elektronische brief zouden de transporteurs een pak geld kunnen uitsparen: 4,50 euro per document. In de Benelux alleen zou het bespaarde bedrag zo tot niet minder dan 300 miljoen euro kunnen oplopen. Die evolutie zal bovendien een meer doeltreffende controle van het transport mogelijk maken, zonder het ecologische aspect van de oplossing uit het oog te verliezen, want ook de papierberg zal beduidend minder hoog worden.  

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo