50 ton in Wallonië: de voorwaarden

Vanaf 1 mei wordt de MTM in Wallonië, onder voorwaarden, opgetrokken tot 50 ton. Het zal niet meer volstaan om een kipper te koppelen aan een 6×2-trekker. Een trekker met drie assen, voorzien van luchtvering of gelijkwaardige vering, is een absolute voorwaarde, maar ook dit is geen garantie om met een combinatie van 50 ton de weg op te gaan in Wallonië. Dit kwam tot uiting tijdens een infosessie van het ‘Collectif des petits Transporteurs’ (groepering van kleine transporteurs) van afgelopen vrijdag. Tijdens deze informatievergadering kwam een vertegenwoordiger van het Waalse gewest uitleg geven over de specifieke technische vereisten die vastgelegd werden in het decreet van de Waalse regering van 29 maart 2018. Hij benadrukte dat de 50 ton toegelaten massa op zes assen ook moet voldoen aan het federaal Technisch Reglement (Koninklijk Besluit van 15 maart 1968). Het komt er vooral op neer om rekening te houden met de zogenaamde ‘Brugformule’ (artikel 32 bis, punt 1.4.1.1), die voorschrijft dat de maximaal toegelaten massa niet hoger mag zijn dan de massa, die bepaald wordt door een rekenkundige formule waarbij de afstand tussen de voorste as en de middelste van de groep assen achteraan (een tridem met andere woorden) de belangrijkste variabele is. Bij toepassing van deze formule is het alleen maar mogelijk om tot 50 ton te laden op een combinatie die in totaal 12,25 m lang is. Het zal dus niet kunnen om de huidige kippers te beladen tot 50 ton. Daar hadden verschillende verladers nochtans op gehoopt (aldus UPTR).

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo