De kost van een uur file stijgt met 2,5%

Het ITLB is overgegaan tot een bijwerking van zijn berekening van de schade die door de transporteurs geleden wordt wanneer een van hun vrachtwagens vaststaat in de file. In een jaar tijd is deze kost met 2,5% toegenomen. In deze kostprijs per uur wordt rekening gehouden met twee vaste kostenposten: het stilstaan van het voertuig (die relatief stabiel blijft) en de chauffeurskost (die jaar na jaar aanzienlijk toeneemt). In deze berekening wordt overigens een variabele kost opgenomen onder de vorm van het brandstofverbruik van het voertuig wanneer het vertraagd wordt, een post die in een jaar tijd met meer dan 5% gestegen is. In totaal komt de gemiddelde kost voor een uur stilstaan (zonder het te hebben over de inkomstenderving) neer op 79,53 euro (84,61 voor internationaal vervoer en 74,45 voor binnenlands vervoer). Deze schatting varieert uiteraard in functie van het soort voertuig en verscheidene operationele gegevens. In overleg met de drie federaties is het ITLB eveneens een “congestie-index” aan het berekenen (d.w.z. een stijgingspercentage van de kostprijs in geval van file).

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo