Strijd tegen sociale fraude schakelt versnelling hoger… dankzij kilometerheffing

Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer wil de strijd tegen sociale fraude in de transportsector opvoeren met de hulp van Viapass. dat heeft hij gisteren bij VTM aangekondigd. De Backer wil een systeem van gegevensuitwisseling opzetten met de interregionale entiteit die de kilometerheffing voor vrachtwagens in België coördineert. Volgens hem kunnen de gegevens van de kilometerheffing een schat van informatie geven aan de sociale inspectiediensten, want ze kunnen meten hoe lang een truck onderweg is in België. Philippe De Backer wil ook de gegevens van ANPR-camera’s bij trajectcontrole gebruiken om de bestrijding van sociale fraude binnen de transportsector nog op te voeren. “Zo kunnen de sociale inspectiediensten sneller en efficiënter controleren of de regels rond tachograaf, cabotage en rij- en rusttijden gerespecteerd worden”, aldus De backer, die binnenkort een wetsontwerp zal indienen zodat deze gegevens automatisch uitgewisseld worden tussen diensten, “vanzelfsprekend met de nodige privacywaarborgen”. Het ziet ook naar uit dat de bevoegde administraties in België  en Nederland een overeenkomst zullen ondertekenen om gegevens rond sociale fraude uit te wisselen. BTB-ABVV : “Eindelijk !” Volgens Frank Moreels, Voorzitter BTB – ABVV is het inzetten van slimme camera’s in de strijd tegen de sociale dumping voor de hand liggend : “België staat vol met camera’s.  Voor trajectcontroles, bij de haventerminals…  Die camera’s inzetten in de strijd tegen transportfirma’s die een loopje nemen met de transportwetgeving is eigenlijk een evidentie.” Volgens hem doet De Backer vandaag wat de vakbond al sinds 2015 vraagt.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo