Ecologiepremie ook voor Volvo LNG

De ecologiepremie van het Vlaams Gewest voor vrachtwagens op aardgas geldt nu ook voor de dual fuel motoren van Volvo Trucks. De Volvo LNG-motor viel daar tot voor kort buiten omdat de zelfontbrander naast gas ook diesel inspuit om de motor te laten werken. Bedrijven die een vestiging in Vlaanderen hebben, kunnen een ecologiepremie krijgen als ze een vrachtwagen op gas kopen. De steun bedraagt maximaal 20 % van de aankoopprijs met een plafond van 24.000 euro per voertuig. Sinds 8 mei geldt die premie ook voor vrachtwagens met dual fuel brandstof met meer dan 90 % LNG (Liquefied Natural Gas) en minder dan 10 % diesel. De meerinvestering van de LNG Volvo kan op deze manier terugverdiend worden op 3 tot 4 jaar, afhankelijk van het type onderneming, het dieselverbruik van de vloot, de kostprijs van LNG tegenover diesel en het aantal gereden kilometers. Na de terugverdientijd kan de besparing met het goedkopere LNG oplopen tot meer dan 10.000 euro per jaar per voertuig. Niet enkel economisch, ook ecologisch is er winst met een CO2-reductie van 20 % voor de LNG-versie. Bougies Volvo Trucks koos voor zijn LNG-motor voor een zelfontbrander terwijl de andere constructeurs het houden bij motoren met ontsteking door bougies. Het grote voordeel is dat de Volvo FH LNG dezelfde karakteristieken behoudt als zijn diesel soortgenoot, met een identieke koppelcurve en een even krachtige motorrem. Om de zelfontbrander op gas te laten werken is het wel nodig om ook een kleine hoeveelheid diesel in te spuiten. Volgens Volvo gebruikt de LNG 90 tot 95 % gas en 5 tot 10 % diesel. De Volvo FH LNG heeft een rijbereik van 1.000 km.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo