Heftrucks en magazijntoestellen breken in 2017 alweer alle records

Nog nooit werden zoveel heftrucks en magazijntoestellen in België verkocht als in 2017.  Sinds 2014 gaat de markt in stijgende lijn en volgt het ene record het andere op. De afdeling Goederenbehandeling van de sectorfederatie Sigma, deed het vorig jaar opnieuw  beter. De omzet steeg met 10% tot ruim 600 miljoen euro. Ook het verkochte aantal overschreed opnieuw vlotjes de grens van de 10.000 eenheden. In totaal werden maar liefst 12.587 heftrucks en magazijntoestellen verkocht, of 17,5% meer dan in 2016. Vooral de heftrucks gingen erop vooruit: er werden 2.941 elektrische trucks verkocht (+33,2%) en 1.880 thermische trucks (waarbij de toestellen op LPG stagneerden en de trucks op diesel zelfs met 43,8% stegen). Ondanks die forse groei blijft de balans duidelijk in het voordeel van de elektrische heftrucks: zij hebben een marktaandeel van ruim 60%, tegen 40% voor de thermische. Volgens Hugues Van Espen, voorzitter van de sectie Goederenbehandeling bij Sigma, zal het aandeel van de elektrische heftrucks verder groeien. Dat komt onder andere door het stijgende succes van de Li-Ion batterijen (waarvan de prijs daalt) en het feit dat de elektrische trucks een steeds grotere capaciteit hebben. Tot voor kort was het maximum tonnage 5 ton, vandaag is dat 8 ton. In aantallen is de verkoop van de magazijntoestellen belangrijker dan die van de heftrucks. Die markt steeg vorig jaar iets trager, maar toch was de groei teweecijferig. In 2017 werden 7.758 eenheden verkocht (+13,1%). De stijging werd vooral genoteerd bij de reachtrucks (+13,7%) en bij de pallettrucks (+12,1%). De horizontale orderpickers daalden met 16,5%. Voor 2018 verwacht Van Espen geen daling van de markt. De cijfers voor de vier eerste maanden duiden op een verdere groei.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo