T-Mining en Havenbedrijf Antwerpen testen blockchain-technologie voor fytosanitaire certificaten

De start-up T-Mining en het Havenbedrijf Antwerpen lanceren een proefproject om, dankzij de blockchain-technologie, de overdracht van documenten veiliger en efficiënter te maken. De test wordt samen met Belfruco, Enzafruit en PortApps uitgevoerd met fytosanitaire certificaten. Bij de import van fruit en groenten moet men aan de hand van fytosanitaire certificaten kunnen bewijzen dat ze gekeurd zijn in het land van oorsprong. Deze worden vandaag meestal per post overgemaakt. Het is de bedoeling om die papierhandel te vervangen worden door digitale certificaten.  digitaal certificaat. “Hun echtheid en authenticiteit zijn gegarandeerd, aangezien met blockchain niemand ongemerkt iets kan wijzigen of verwijderen”, zegt Filip Heremans, chief product officer bij T-Mining. Voor het proefproject worden appelen afkomstig van Nieuw-Zeeland en bestemd voor de Europese markt, voorzien van een digitaal fytosanitaire certificaat. Het is een interessante case, omdat er meerdere partijen in de keten zijn: de bevoegde controleautoriteit in Nieuw-Zeeland is verantwoordelijk voor het uitreiken ervan. Vervolgens transfereert de Nieuw-Zeelandse exporteur dit certificaat – samen met de lading – naar de Belgische importeur Enzafruit. Die maakt het over aan het expeditiebedrijf Belfruco, dat het op zijn beurt aan de Belgische autoriteiten afgeeft. Deze gaat dan over tot inspectie en keurt het certificaat goed (of niet). Pas dan wordt de lading appelen vrijgegeven voor import in België. Vandaag worden deze papieren certificaten verzonden per koerier vanuit Nieuw-Zeeland, wat tijd en vooral geld kost. Met het pilootproject kunnen deze certificaten veel sneller aan de bevoegde autoriteiten in Antwerpen overgemaakt worden.  

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo