TDL Group voert ‘loon naar werk’ in

TDL Group past als allereerste bedrijf een principe toe waarover een consensus tussen de sociale partners bestaat sinds 19 juni 2014: een koppeling tussen het bestaande functieclassificatiesysteem en de verloning van de chauffeurs. De nieuwe classificatie van chauffeurs wil nauwer aansluiten bij de realiteit van het beroep dan de vorige classificatie, die al meerdere tientallen jaren oud is en gebaseerd was op het eenvoudige begrip van de MTM van het voertuig. “Wij hebben – in goed overleg met de drie vakbonden – een einde gemaakt aan een nationale discussie die al bijna tien jaar aansleepte”, zegt gedelegeerd bestuurder Yves Vandeput. “Dit breed gedragen akkoord is goed nieuws voor alle betrokken partijen. Onze chauffeurs krijgen loon naar werk en de garantie op een stabiel pensioen, wat ons als werkgever dan weer aantrekkelijker maakt.” Volgens Vandeput is de verloning van de chauffeurs een van de redenen voor het huidige tekort aan chauffeurs: “We hopen dat deze CAO ons nog aantrekkelijker maakt als werkgever, zodat we gemotiveerde mensen kunnen aantrekken. Wie nu de mensen in huis heeft, haalt ook het werk binnen.” “Als vakbonden deden we drie jaar geleden op sectorniveau heel wat voorstellen om chauffeurs te verlonen op basis van hun professionaliteit, in plaats van op basis van het gewicht van hun voertuig”, zegt Vicky Rymen (secretaris bij ACV Transcom), die samen met Tom Peeters (secretaris ABVV) en Gert Steegmans (secretaris ACLVB) de CAO bij TDL Group onderhandelden. “Die gesprekken werden toen echter afgerond zonder over de kern van de zaak te spreken: welk loon plakken we op welke functie? Hierdoor zitten de plannen op sectorniveau in de ijskast.” Voor TDL Group betekent dit akkoord een bijkomende jaarlijkse kost van 470.000 euro. Dankzij het akkoord stijgt het loon voor chauffeurs in elk van de vier categorieën, voor sommigen zelfs met twee euro bruto per uur. Daarnaast voorziet het akkoord ook in extra premies voor de medewerkers bij TDL Group. “Wij vragen onze chauffeurs om vroeg te vertrekken ’s morgens, maar een chauffeur die bijvoorbeeld dagelijks om 3u vertrekt heeft volgens de algemene regeling geen nachttoeslag”, legt Yves Vandeput uit. “In onze nieuwe cao voeren we binnen TDL Group een extra nachtvergoeding in, waardoor al deze chauffeurs nu wèl een vergoeding ontvangen. Daarnaast voorzien we een flexibiliteitspremie voor chauffeurs die voor meerdere businessunits rijden en verdienen ervaren chauffeurs in een peterschapsproject een premie wanneer ze een nieuwe collega de kneepjes van het vak leren.” “Goed nieuws voor alle beroepschauffeurs in België” “TDL Group heeft de moed getoond om lonen te koppelen aan functies, wat voor de chauffeurs een aanzienlijke financiële verbetering betekent” besluit Tom Peeters (ABVV). “We zijn verheugd dat we als sociale partners op bedrijfsniveau een akkoord bereikten. Hopelijk volgen andere bedrijven en, wie weet, de sector snel. Dat zou positieve gevolgen hebben voor alle beroepschauffeurs in België.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo