UMS lanceert elektrisch voertuig met veel laadvermogen

Urban Mobility Systems, een firma uit het Nederlandse Oss lanceert een nieuw concept van zero emissie stadsdistributie voertuig. De Zolution kenmerkt zich door een grote range en veel laadvermogen. UMS bouwt een Nissan eNV200 om naar een trekkend voertuig waarmee de laadruimte via een Fifthwheel koppeling vast verbonden is. Bovendien is het voertuig elektrisch geremd. De combinatie heeft een laadvolume van 16m3 en een laadvermogen van meer dan 1.000 kilo. UMS heeft de software van de eNV200 geoptimaliseerd, zodat hij een maximum snelheid van 85 km/h krijgt en met een 40 kWh accupakket een maximum range van 200 kilometer. De Zolution mag met een B-rijbewijs bestuurd worden. “Veel stadsdistribiteurs hechten daar aan,” vertelt directeur/eigenaar Lars Kool van UMS. “Maar de praktijk leert dat je niet zomaar elke chauffeur op een elektrisch voertuig kunt zetten. Daarbij komt dat de rijeigenschappen van de Zolution net zo goed zijn als die van een personenauto maar dat er wel een meedraaiende laadruimte achter zit. Daarom gaan wij een eigen training verzorgen. Op die manier krijgt een vervoerder straks gecertificeerde en toegewijd personeel op zijn auto’s. Dat komt de hele operatie ten goede.” De vijf meter lange opbouw is geheel van composiet. Dat is 30 % lichter dan een vergelijkbare constructie in aluminium. Daarnaast heeft composiet een hoge K-waarde zodat de laadruimte direct klaar is voor de inzet als geconditioneerd voertuig. Dankzij de lage vloer van slechts 21 cm boven de straat is een laadklep overbodig. Het voertuig kost in de basisuitvoering 75.000 euro. “Dat lijkt nog steeds veel geld”, zegt Kool. “Toch kan elke vervoerder die daar een TCO-berekening op loslaat, zien dat hij op basis van 20.000 km per jaar dit bedrag in uiterlijk vier jaar amortiseert. Ook omdat hij met één Zolution het werk van twee bestelauto’s kan doen.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo