VIL test IoT in autonoom micromagazijn in stadscentrum

Het Internet of Things – sensoren, objecten en voertuigen die met elkaar communiceren – kan een significante bijdrage leveren aan een efficiëntere stadslogistiek. Een van de mogelijke toepassingen is een autonoom micromagazijn, waar goederen van verschillende leveranciers voor distributie in de stad worden gedropt en met aangepaste voertuigen ter bestemming worden gebracht. Zo’n magazijn is een extra stap in de logistieke keten en dus een extra kost. Door het autonoom te maken kan die kost verlaagd worden. Dit blijkt uit de resultaten van ‘Intello City’, een VIL-project waarin een stadsmicromagazijn autonoom werd gemaakt dankzij IoT-technologie. Gisteren werden de resultaten gepresenteerd. Voor het project ontwikkelde het innovatiebedrijf imec een app waarmee verschillende toepassingen geactiveerd konden worden. Een ruimte van de Thomas More Hogeschool in de Kronenburgstraat in Antwerpen fungeerde als magazijn. Voor het micromagazijn werd een laad-en loszone gecreëerd met parkeersensoren ingebouwd in het wegdek. Met de app kon de zone gereserveerd worden en beheerd worden. De vervoerders van Samsonite en Proximus, de verladers die deelnamen aan het proefproject, konden via de app het elektrische slot van het onbemande magazijn openen om hun goederen aan te leveren of op te halen. Andere toepassingen kunnen nog aan de app worden toegevoegd. Een eerste economische analyse toont volgens de projectleiders van VIL aan dat het gebruik van IoT de extra kosten verbonden aan deze logistieke set-up kan reduceren. De grootte van deze besparing is wel afhankelijk van verschillende variabelen: het aantal pakjes, de grootte, de afstanden, enz. Het project heeft ook geleid tot de conclusie dat de inzet van het IoT voor slimme stadslogistiek een gezamenlijke aanpak vergt en dus meer harmonisatie van de datamethodiek en meer open systemen. Ook moeten uniforme open standaarden gebruikt worden om de verschillende smart city-oplossingen te integreren in één platform. De deelnemers aan het project Intello City waren bpost, CityDepot, GLS, P&G, Proximus, Samsonite en de steden  stad Antwerpen, stad Mechelen, stad Leuven, WDP. Imec was technologiepartner en Thomas More Hogeschool stelde de locatie voor het micromagazijn ter beschikking.    

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo