Green Deal moet zorgen voor groenere stadslogistiek in Vlaanderen

Vijfendertig partijen ondertekenden gisteren de ‘Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek’. Hiermee engageren zij zich de komende drie jaar om leveringen in de Vlaamse steden efficiënt en emissiearm te laten verlopen. De deelnemers willen het aantal gereden kilometers terugdringen, op gepaste tijdstippen rijden en milieuvriendelijkere voertuigtypen inzetten.

In steden is de logistiek verantwoordelijk voor minstens een kwart van de CO2-uitstoot van het transport. Hoewel leveringsvoertuigen slechts 10-20% van de kilometers voor hun rekening nemen, staat deze sector in voor 30-50% van andere emissies zoals stikstof en fijn stof. Die emissies moeten dalen, al was het maar omdat de vraag naar stedelijk goederenvervoer blijven groeien.

Naast directe acties om emissies te verminderen, streeft deze Green Deal ernaar om de samenwerking tussen de verschillende partners te stimuleren.

De initiatiefnemers zijn onder meer de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten, The Shift, Bond Beter Leefmilieu en VIL. Enkele deelnemers zijn Addax Motors, ASX-IBECO, BeCommerce, Bpost, Cargo Velo, CityDepot, Colruyt Group, De Vlaamse Waterweg, DHL Express, ECOkoeriers, GreenPost, Levanto, Rikolto, Schoenen Torfs, Sligro Food Group Belgium, Suez, Telenet, VBO en vier Vlaamse steden. Het initiatief krijgt de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting.

De Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek is de zevende Green Deal in Vlaanderen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo