Zes vrachtwagens vervuilen 45 keer minder dan een houtkachel

Met een vergelijking haal je geen gelijk, maar de rekensom van Jan Van Looveren, presentator van het VRT-programma Factcheckers, schept wel klaarheid: een moderne truck vervuilt weinig… en zeker veel minder dan een houtkachel.

We weten wat de uitzending wil bereiken: via feiten nagaan of een bewering juist of fout is. In dit precieze geval, betreft het een artikel dat op 18 november 2018 in de Nederlandse krant De Telegraaf verscheen. Het was gebaseerd op verklaringen van de Engelse wetenschapper Gary Fuller en een daarvan ligt aan de basis van de test: een houtkachel zou meer fijnstofdeeltjes uitstoten dan zes dieseltrucks.

We laten u de de uitzending met plezier helemaal bekijken, maar de metingen die Jan bij vier van zijn buren en bij het transportbedrijf Smeers-Simenon in Munsterbilzen uitvoerde, laten er niet de minste twijfel over bestaan: de zes DAF-voertuigen van het bedrijf stootten samen 1,83 mg/m3 uit, terwijl de recentste houtkachel 92,5 mg/m3 uitstoot. Op een ogenblik waarop luidop wordt nagedacht over een nog strengere Euro 7-norm voor de vrachtwagens, zet dat je toch aan het denken.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo