Verkiezingen 2019 : de voorstellen van Groen

De redactie van Transportmedia heeft de programma’s doorgenomen van de politieke partijen die aantreden voor de federale, regionale en Europese verkiezingen van 26 mei en heeft er de voorstellen uitgehaald die betrekking hebben op het wegtransport. Hierna enkele uittreksels gekozen uit het programma van groen (alle voorstellen staan in schuinschrift).

Wij vragen overigens de partij om bepaalde punten te verhelderen die vermeld staan in hun verkiezingsprogramma. Die antwoorden zullen gepubliceerd worden van zodra we die ontvangen.

Mobiliteit bekleedt de 3de positie onder de 12 thema’s behandeld in het programma.

Vrachtroutenetwerk

  • We maken werk van een vrachtroutenetwerk dat zwaar verkeer verbiedt in kwetsbare gebieden en over hoofdwegen stuurt.

Rijbewijs

  • We voeren het rijbewijs met punten in dat niet alleen straft maar ook beloont.

Kilometerheffing

  • We voeren een slimme kilometerheffing in voor alle voertuigen ter vervanging van de belasting op de inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting. Per afgelegde kilometer betalen mensen een bijdrage afhankelijk van het tijdstip, de plaats en de ecoscore van het voertuig. Ook buitenlandse wagens betalen mee voor het gebruik van onze wegen.

Social dumping

  • We zorgen ervoor dat internationale groepen niet langer kunnen optimaliseren tussen verschillende entiteiten door een harmoniseerde vennootschapsbelasting (CCCTB) in combinatie met Europese minimumtarieven.
  • We kijken toe op de uitvoering van Europese Pijler van Sociale Rechten. Die zorgt voor minimale sociale beschermingsnormen in de hele EU.

Modal shift

  • We minimaliseren de milieu-impact van materialen- en goederentransport door een efficiëntere en meer duurzame logistiek. Door materiaalkringlopen zoveel mogelijk lokaal te sluiten, beperken we het aantal af te leggen vervoerskilometers
  • We bevorderen goederentransport via binnenvaart en spoor.

Stedelijke distributie

  • We zetten in op een slimme, schone en veilige stadsdistributie. Goederen verzamelen we zo veel mogelijk aan de stadsrand. Van daaruit gaan ze gebundeld via kleine (elektrische) wagens en fietskoeriers naar hun eindbestemming.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo