Verkiezingen 2019 : de voorstellen van SP.A

De redactie van Transportmedia heeft de programma’s doorgenomen van de politieke partijen die aantreden voor de federale, regionale en Europese verkiezingen van 26 mei en heeft er de voorstellen uitgehaald die betrekking hebben op het wegtransport. Hierna enkele uittreksels gekozen uit het programma van de SP.A (alle voorstellen staan in schuinschrift).

Wij vragen overigens de partij om bepaalde punten te verhelderen die vermeld staan in hun verkiezingsprogramma. Die antwoorden zullen gepubliceerd worden van zodra we die ontvangen.

Mobiliteit bekleedt de 6de positie onder de 7 thema’s behandeld in het programma.

Social Dumping

 • de administratieve regels rond de uitgifte van A1-attesten herzien en daarin het gebruik van digitale A1-attesten verplicht maken
 • het verplichten van gestandaardiseerde [digitale] sociale documenten en attesten in de hele EU
 • alle digitale documenten moeten worden geüpload in het Internal Market Information System (IMI), waar arbeidsinspecties van over de hele EU in de toekomst alle benodigde informatie verzameld kunnen terugvinden en waar nationale autoriteiten vragen aan elkaar kunnen stellen die binnen een korte termijn verplicht moeten beantwoord worden;
 • we zetten in op het efficiënt bestrijden van sociale dumping door de wetgeving te wijzigen en reglementaire lacunes weg te werken: de onderaanneming omkaderen en transparant maken, de strijd aanbinden tegen ‘brievenbusbedrijven’ door het voorstel over vennootschapsrecht te wijzigen, specifieke, duidelijke en sociaal rechtvaardige regels opleggen voor de sociale bijdragen van gedetacheerde werknemers, de strijd aanbinden tegen schijnzelfstandigheid en frauduleuze economische constructies.
 • Voor de transportsector zal zo snel mogelijk uitgebreide Europese wetgeving worden aangenomen en uitgevoerd zodat de bescherming tegen sociale dumping gewaarborgd wordt voor werknemers in de transportsector.

Kilometerheffing

 • We voeren een slimme kilometerheffing in

Stedelijke distributie

 • We werken een regulerend kader uit om het transport van pakjesbedrijven en e-commerce op de meest efficiënte en duurzame manier te laten verlopen.
 • We zetten in op city-depots die de dispatching van goederen binnen de steden rationaliseert en vergroent.

Alternatieve aandrijvingen

 • In 2035 rijden alle nieuwe vrachtwagens zonder ontploffingsmotor. In 2050 gaan we naar een nuluitstoot van het transport.
 • We voorzien laadinfrastructuur voor vrachtwagens op rustplaatsen. Vlaanderen vormt als transitregio ook een interessante locatie voor een pilootproject rond de eHighway, waar een bovenleiding de aandrijving voor elektrische vrachtwagens biedt.

Rijbewijs

 • we voeren het rijbewijs met punten in

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo