Vrachtwagenmarkt in topvorm

Ondanks de toenemende signalen van een slabakkende economie, worden er in België meer vrachtwagens ingeschreven in vergelijking met 2018. In de loop van de maand april gingen de vrachtwagens aan een versneld tempo over de toonbank.

Uit de cijfers van Febiac blijkt dat er in de loop van de maand april 899 vrachtwagens van meer dan 16 ton werden ingeschreven in ons land. Dat is bijna dertig procent meer in vergelijking met april van 2018. Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar gaat het in totaal over een stijging van 9,93% (+18,05% voor bakwagens en +6,81% voor de trekkers). In de markt van voertuigen van minder dan 16 ton is er echter sprake van een lichte daling (-1,48% tijdens de eerste vier maanden, -19,51% in april). Dit segment weegt minder zwaar door in de totale vrachtwagenmarkt, waardoor het saldo van het aantal inschrijvingen nog altijd positief is (+ 327 eenheden). We zouden ervan uit kunnen gaan dat de stijging het gevolg is van de nakende invoering van de nieuwe digitale tachograaf (in juni van dit jaar), maar de inschrijvingen van opleggers, die niet door de wijzigende wetgeving getroffen worden, doen het ook uitstekend: +9,85% over de eerste vier maanden en… + 30,08% in april. De Belgische transportsector is dus volop bezig om zijn capaciteit te verhogen, terwijl Europa meer en meer gekenmerkt wordt door een bepaalde vorm van overcapaciteit.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo