Logistiek vastgoed: VGP heeft nog steeds geen plannen voor België

De Antwerpse logistiek vastgoedgroep heeft een nieuwe 50/50 joint venture met het Duitse Allianz Real Estate gesloten: VGP European Logistics 2. Dit investeringsvehikel is gericht op de ontwikkeling logistiek vastgoed in Oostenrijk, Italië, Nederland, Portugal, Roemenië en Spanje. Eigenaardig genoeg heeft de Belgische groep in eigen land geen projecten. “De return is in andere landen veel beter”, zegt Martijn Vlutters, VP Business Development.

VGP en Allianz hebben in  2016 al een eerste joint venture opgericht, met focus op activa in Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Die heeft heeft momenteel een bruto activawaarde van ongeveer 1,4 miljard euro in eigendom of in aanbouw. De nieuwe joint venture moet binnen vijf jaar te laten groeien tot een brutovermogenswaarde van 1,7 miljard euro. Dat zal gebeuren door vastgoed dat door VGP is ontwikkeld over te nemen. Allianz brengt bij de start 350 miljoen euro aan eigen vermogen in de nieuwe joint venture in.

Vandaag is VGP actief in een twaalftal landen. Hoewel de hoofdzetel in Antwerpen is, heeft de groep nog geen vastgoed in België ontwikkeld. “Wij hebben er ook geen grondposities, evenmin als in Frankrijk en Polen, toch ook belangrijke logistieke landen. We bekijken als pan-Europese groep waar wij het best investeren en waar we de beste kansen hebben om een deftige ‘return on capital’ te genereren. België en die twee andere landen zijn er niet bij”, zegt Vlutters.

“Een verandering is op korte termijn niet te verwachten, hoewel wij een Benelux-manager hebben. Als er een propositie is en een huurder zich aanbiedt, zullen we een ontwikkeling in België zeker overwegen. Maar het feit dat wij hier geen grondposities hebben, maakt de drempel hoger”, zegt hij nog.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo