Zalando beslist eindelijk: Benelux-fulfilment center komt nabij Rotterdam

Zalando start deze zomer nog met de bouw van een distributiecentrum in Bleiswijk nabij Rotterdam. Ook twee locaties in België – Dour en Gent – waren in de running, maar anderhalf jaar geleden werden ze al geschrapt. Nu blijkt dat Gent op een zeker moment zelfs de beste kaarten had.

De nieuwe locatie heeft  een oppervlakte van 140.000 m² en een totale opslagcapaciteit van 16 miljoen items. De eerste pakketten worden naar verwachting in de zomer van 2021 vanuit Bleiswijk verstuurd. Het fulfilment center zal op termijn 1500 banen creëren, hoewel het de meest geautomatiseerde locatie binnen het netwerk van Zalando wordt.

De online moderetailer zal van daaruit klanten in de Benelux bedienen en in mindere mate in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Kenneth Melchior, Director Northern Europe, wil Zalando de komende vijf jaar de omzet in de Benelux meer dan verdubbelen. Om dat te verwezenlijken moeten de levertijden verkorten. Zodra Bleiswijk volledig operationeel is, beoogt de retailer in de regio next- en same-day leveringen.

Ook twee locaties in België waren in de running: Dour en, wat minder geweten is, Gent. Maar anderhalf jaar geleden koos Zalando voor Nederland. Volgens Comeos was dat te wijten aan het gebrek aan flexibiliteit in de arbeidswetgeving en de loonkosten in België . Volgens Joost Uwents, CEO van WDP, waren dat in dit geval niet de echte redenen. WDP was met een project in Gent op een zeker moment de grootste kanshebber.

Aan onze collega’s van Flows zegt hij dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat het distributiecentrum vooral de Benelux, Noord-Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zou afdekken. Toen bleek dat het met de Brexit de slechte kant uitging, besliste Zalando het distributiecentrum vooral op de Benelux en Noord-Frankrijk te richten. Omdat het DC het VK niet meer zo nadrukkelijk moest bevoorraden, verplaatste zich het geografische zwaartepunt van het afzetgebied richting Nederland. “Een locatie in dat land werd dan ook interessanter om zuiver logistieke redenen”, zegt Uwents.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo