Studie: “Bundeling van pakjesleveringen levert niets op”

Volgens een praktijkonderzoek van de Duitse vereniging van pakketbezorgers BIEK leidt het bundelen van de pakjesleveringen niet tot minder verkeer of lagere kosten. Om de bezorging in stedelijk gebied te verduurzamen zijn andere concepten veel efficiënter, stelt ze. Het onderzoek werd gevoerd op basis van reële bezorggegevens bij twee pakjesdiensten in de steden Nürnberg en München.

Samenwerking bij pakjeslevering vermindert het aantal bestelwagens in steden helemaal niet of maximaal met 10%, zo blijkt. Ook de efficiëntiewinsten tijdens de leveringen zelf zijn gering.

Deze kleine winsten gaan geheel of gedeeltelijk verloren door de toename van het vervoer tussen de depots van de pakjesdiensten, zelfs indien deze verdeelcentra gunstig gelegen zijn. Ongunstige depotlocaties leiden zelfs tot aanzienlijk meer verkeer. Dat veroorzaakt dus niet alleen extra kosten, maar ook meer zwaar verkeer.

Bovendien gaat de kwaliteit van de service achteruit, omdat die consolidatie in de depots tijd vraagt. Leveringen kunnen vaak pas met een dag vertraging gebeuren. En er zijn meer personeelskosten die gecompenseerd niet kunnen worden gecompenseerd door een productiviteitsverhoging

Volgens BIEK kunnen alternatieve concepten de stedelijke logistiek duurzamer maken en de impact op het verkeer verminderen, zoals het verbeteren van de interactie met de ontvangers, route-optimalisatie, de aanleg van aangepaste loszones, levering op de werkplek, microdepots in het stadscentrum in combinatie met vrachtfietsen, gemeenschappelijke pakjeskluizen voor verschillende leveranciers en meer inzet van afhaalpunten.

(Foto Paketda.de)

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo