Shopify koopt cobotproducent 6 River Systems voor 450 miljoen dollar

Shopify, een Canadees softwareplatform waarmee bedrijven makkelijk een webwinkel kunnen bouwen en beheren, gaat de robotica start-up 6 River Systems voor 450 miljoen dollar kopen. Deze produceert mobiele collaboratieve robots en is zowel in Noord-Amerika als Europa actief. Bleckmann is een van zijn eerste Europese gebruikers.


Shopify, dat eveneens in Noord-Amerika en Europa aanwezig is, is een van de grootste e-commerce software aanbieders ter wereld. Dat het een cobot-specialist overneemt is niet zo verwonderlijk als lijkt: in juni kondigde het bedrijf aan in 2020 de stap naar de logistiek te zetten met de uitbouw van een eigen e-fulfilment netwerk. Shopify wil voor zijn klanten – kleine en middelgrote webshops  – in de hele VS pakjes binnen twee dagen kunnen bezorgen. Hiervoor gaat het magazijnen huren, waarvan delen op hun beurt onderverhuurd worden aan de aangesloten webshops. Het wil de komende jaren ruim 1 miljard dollar investeren om dat netwerk te ontwikkelen.

De overname van 6 River Systems is bedoeld om die warehouses efficiënter te doen werken. Shopify kan met zijn slimme software de voorraden beheren en de vraag voorspellen. 6RS ontwikkelde autonome karretjes – Chuck genaamd – die in distributiecentra rondrijden. Deze cobots kunnen de picking-operaties versnellen.

Heeft al belangrijke klanten, zoals DHL, XPO Logistics, Lockheed Martin, Office Depot en in Europa Bleckmann Logistics. De ondernemers achter het bedrijf zijn geen neofieten: zij ontwikkelden eerder de Kiva-robots, die ze in 2012 aan Amazon verkochten. In tegenstelling tot Amazon, die snel de levering aan derden stopte, zou Shopify de intentie hebben om de Chucks te blijven commercialiseren.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo