blank

TML zet nieuwe groeistap met overname ES&S en Zuiderkempen

Tailormade Logistics blijft het pad van de externe groei bewandelen. De Gentse logistieke dienstverlener heeft de Kempense groep ES&S Logistics en zijn transportdochter Zuiderkempen in zijn rangen opgenomen. TML versterkt zo zijn positie in niches zoals automotive.

ES&S Logistics kwam in 1992 uit de startblokken en mikt vooral op diensten aan de automotive industrie en aan de chemiesector. De groep uit Westerlo beschikt in zijn thuisbasis over een 10 hectare groot terrein waar al 30.000 m² aan magazijnruimte staat.

Zusterbedrijf Zuiderkempen Vervoer is in 1970 opgericht. De transportonderneming heeft 35 DAF-trekkers en een 100-tal trailers en containerchassis op de baan. Een deel van de bedrijvigheid bestaat uit shuttlediensten in het raam van de JIT- en JIS-logistiek van ES&S, wat vergelijkbaar is met activiteiten die Tailormade in Gent uitvoert.

De bedrijfsleiders van ES&S, Guy en Ann Verrycken, blijven op post binnen Tailormade. Guy Verrycken, die ES&S uit de grond stampte, zal verder timmeren aan de business development van de groep. Ann Van Lens krijgt de administratieve verantwoordelijkheid in Westerlo.

Van samenwerking naar overname

De twee groepen hadden gesprekken aangeknoopt over een intensieve samenwerking, maar die mondden uiteindelijk uit in een overname. Die vond enkele maanden geleden plaats, maar raakt nu pas bekend.

De twee groepen passen gewoon goed bij elkaar, zegt Bert Vandecaveye, CEO en oprichter van Tailormade Logistics. “ES&S en Zuiderkempen zijn bedrijven die heel erg op ons gelijken. Wij zijn beiden actief in automotive en beide bedrijven vinden dat transport zeer goed kan en moet aansluiten bij logistiek om de klanten een nog betere dienstverlening aan te bieden”, legt hij uit.

15.000 m² extra

Samengaan met TML biedt zowel voor ES&S als voor Zuiderkempen nieuwe groeikansen, klinkt het. Zij vinden aansluiting bij het eigen distributienetwerk van de Gentse groep, met zijn zeventien platformen in vijf landen. Tailormade kan hen bovendien ondersteunen op vlakken zoals IT, HR, automatisering en project engineering en de deur openzetten naar intermodale oplossingen. Synergieën, onder meer inzake aankoop en vloot, en interactie met vestigingen zoals die van TML in Genk liggen in het verschiet, al wil Vandecaveye ook de identiteit en autonomie van zijn nieuwe dochters in acht nemen.

De overname vertaalt zich alvast in een uitbreiding met 15.000 m² aan opslagcapaciteit van de vestiging in Westerlo. Dat gebeurt “met de ondersteuning van Tailormade”. De expansie moet volgend jaar klaar zijn.

Derde overname op rij

Voor Tailormade Logistics gaat het om de derde overname op zowat een jaar tijd. Medio vorig jaar kwam fashionlogistieker Billiet uit Zelzate de rangen van de Gentse groep versterken. Eerder dit jaar was het de beurt aan KTO uit Izegem, dat zich toelegt op vervoer en logistiek met toegevoegde waarde van ‘floorings and home decoration’, met een bijzondere klemtoon op rollen zoals kamerbreed tapijt of vinyl.

Naar de toekomst toe houdt Bert Vandecaveye alle opties open. “Wij kennen een sterke organische groei, onder meer in landen als Frankrijk, waar we nieuwe niches aanboren. Maar als een goede opportuniteit voor externe expansie zich voordoet, schuwen we die niet. De markt blijft in volle beweging en biedt nog heel wat mogelijkheden voor consolidatie.”

Met ES&S en Zuiderkempen erbij is Tailormade nu goed voor 800 medewerkers, 200.000 m² aan magazijnruimte, 680 trailers, 350 containers en 260 trucks.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo