Iveco en Colruyt werken samen in een project rond vrachtwagens op waterstof

Het H2Haul-project, dat kan rekenen op een steunbijdrage van twaalf miljoen euro van de EU, heeft tot doel om zestien vrachtwagens op waterstof te testen in reële omstandigheden. Iveco (van de kant van de constructeurs) en Colruyt (van de kant van de gebruikers) zijn actieve partners in dit project.

Iveco is niet de enige industriële partner in H2Haul: FPT Industrial (die een volledige aandrijflijn op waterstof heeft ontwikkeld) en VDL Enabling Transport Solutions (filiaal van de Nederlandse VDL Group) maken er ook deel van uit. Drie andere industriële partners (ElringKlinger, Hydrogenics en PowerCell) zullen de brandstofcellen produceren om de waterstof om te zetten in elektriciteit. Het hoofddoel van deze samenwerking is om na te gaan hoe de productiekosten op termijn kunnen worden verlaagd.

De zestien voertuigen worden in vier landen uitgerold: Duitsland (in het wagenpark van een logistieke dienstverlener die voor BMW werkt), Zwitserland (Coop), België (hier springt Colruyt in de dans) en Frankrijk (Carrefour via de twee vaste vervoerders, Chabas en Perrenot en Air Liquide). Het project zal op 31 januari 2024 worden afgerond. Ter herinnering: Iveco is ondertussen een samenwerking aangegaan met de Amerikaanse constructeur Nikola, die volop bezig is met de productie van waterstofvrachtwagens voor de Europese markt.

Colruyt Group benadrukt dat het sinds 2004 al zes miljoen euro heeft geïnvesteerd in diverse projecten rond waterstof. Hierbij gaat het onder meer over eigen productiefaciliteiten en andere logistieke toepassingen. De ambities liggen nog hoger. Colruyt wil op termijn 35 miljoen euro investeren in de waterstofeconomie, onder meer door de aanleg van vier nieuwe tankstations.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo