België-Frankrijk: verstoringen in zicht

Het gemopper van de Franse vervoerders tegen de verhoging van een brandstofbelasting neemt toe en zal vanaf 28 november gevolgen hebben voor het verkeer tussen België en Frankrijk: grensblokkades en demonstraties van ‘oranje hesjes’ in het zicht. Concreet kunnen we verwachten dat de Frans-Belgische grens aanstaande donderdag op de E17/A2 in Rekkem geblokkeerd zal zijn. Volgens de Franse site Actu Transport & Logistique zullen twee beroepsfederaties hun leden voor deze actie mobiliseren: de FNTR en de OTRE, elk in een verkeersrichting. Daarna worden nog steeds verstoringen verwacht op 5 december, de dag waarop de vakbonden een nationale staking tegen de pensioenhervorming hebben uitgeroepen. Ook bestaat het risico dat de E40/A16 bij Ghyvelde geblokkeerd wordt. Het gemopper van de werkgevers wordt dus toegevoegd aan dat van de vakbonden, maar om verschillende redenen: aan de kant van de transporteurs is het de door de regering-Philippe voorspelde stijging van de brandstofprijzen met twee cent die niet wordt aanvaard. In Frankrijk zijn brandstoffen onderworpen aan een TICPE (voor “nationale belasting op het verbruik van energieproducten”) die vervoerders gedeeltelijk kunnen terugbetaald krijgen. Het ontwerp van financieringswet voor 2020 voorziet in een verlaging van deze terugbetaling met twee cent per liter. De Franse transporteurs zijn van mening dat deze maatregel niet alleen negatieve gevolgen zal hebben voor hun rentabiliteit, maar ook niet ten koste zal gaan van de buitenlandse vervoerders. De regionale afdelingen van het OTRE en de FNTR zullen hun acties uitvoeren onder het teken van oranje hesjes….

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo