blank

Nieuwe acties tegen een ‘brievenbusfirma’

De federale gerechtelijke politie heeft in Temse een nieuwe grootschalige actie uitgevoerd tegen een transportbedrijf dat verdacht wordt van sociale fraude. Die acties vonden plaats op 1 en 10 december. Zowel in België als in het buitenland vonden huiszoekingen plaats. Wat de transportsector betreft, werd een bedrijf in het bijzonder onder vuur genomen: het heeft een vestiging in Bulgarije waar Bulgaarse en Roemeense chauffeurs met een Bulgaars contract aan het werk waren. Volgens het arbeidsauditoraat en de onderzoeksrechter van Dendermonde zou het bedrijf een brievenbusfirma kunnen zijn omdat al zijn activiteiten vanuit Temse worden geleid. In de zetel van het bedrijf vonden dus huiszoekingen plaats, maar daarnaast werden ook 63 chauffeurs ondervraagd. Dankzij die onderzoeksdaden kon bovendien worden vastgesteld dat de omstandigheden waarin die chauffeurs leefden en werkten, onder andere in de haven van Antwerpen, niet voldeden. Het is niet de eerste keer dat deze praktijken via een dergelijke operatie aan het licht komt. Als het Bulgaarse filiaal effectief een brievenbusfirma is, zullen zijn andere activiteiten worden geherkwalificeerd en van een Belgisch bedrijf gaan afhangen. De werknemers zullen in dat geval bij de Belgische sociale zekerheid worden ingeschreven en een Belgisch contract krijgen. In eerdere gelijkaardige gevallen, stelde het Federaal Parket het bedrijf ook een financiële regeling voor. Op die manier kan het bedrijf een proces ontlopen.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo