CO2-opvang: een Zwitserse doorbraak

Om de negatieve impact van de CO2-uitstoot op wereldniveau tegen te gaan, moet het volume van die uitstoot bij de bron worden teruggedrongen. Het opvangen van uitgestoten CO2 is een andere optie. Zwitserse onderzoekers hebben een nieuwe opvangtechniek gepatenteerd die perfect op vrachtwagens zou kunnen worden toegepast. De petrochemische industrie fantaseert volop over het principe van de CO2-opvang. Die zou het immers mogelijk maken om de reusachtige inspanningen te temperen die nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen bij de bron in te perken (en bijkomend om het businessmodel van onze industrie drijvend te houden). Op chemisch vlak is het opvangen en afzonderen van CO2 eigenlijk vrij eenvoudig, vooral bij het verlaten van de fabriek. De moeilijkheden beginnen echter wanneer er iets met die CO2 moet worden gedaan. Er wordt gesproken over het opslaan van CO2 (onder de grond, op de bodem van de oceanen – naar dat schijnt een erg slecht idee) en soms hoor je zelfs dat het kan worden omgezet in… brandstof. Dit alles zit nog steeds in de onderzoeksfase en vergt voorlopig meer energie dan het opbrengt (zonder het zelfs maar te hebben over de kosten van de hele operatie), maar Zwitserse onderzoekers hebben misschien een oplossing gevonden. Het onderzoeksinstituut EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) heeft onlangs een nieuw concept laten patenteren dat CO2 aan de uitgang van de uitlaatpijp opvangt, van andere gassen scheidt en met behulp van de restwarmte van de motor in vloeibare vorm omzet. Volgens het team van François Marechal zou die vloeibare CO2 bij een tankstation kunnen worden afgegeven waarna een ander voertuig het geschikt zou kunnen maken voor verbruik. Het hele proces zou achteraan en op de cabine van de truck in een module van 2 x 0,9 x 1,2 meter passen. De nuttige lading van het voertuig zou hierdoor slechts met 7% toenemen. De Zwitserse onderzoekers bevestigen dat de CO2-uitstoot van een vrachtwagen met dit systeem met 90% zou afnemen.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo