Drie bedrijven veroordeeld voor sociale dumping

De Brugse correctionele rechtbank heeft in één week tijd drie transportbedrijven veroordeeld voor sociale dumping. De zaakvoerder van DV Trans werd o.a. veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf met uitstel. Op maandag heeft de Brugse correctionele rechtbank de zaakvoerder van het Roemeense transportbedrijf Avis Trans en van het Moldavische Avis MMS veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf met uitstel. Uit onderzoek bleek o.a. dat minstens 27 Roemeense en Moldavische chauffeurs en mecaniciens steeds vanuit België Zeebrugge hadden gewerkt. In totaal werd ook 350.000 euro boete effectief uitgesproken. Twee dagen later was het de beurt aan DV Trans uit Hooglede. Ook hier was er sprake van sociale dumping : David V. (60) had een postbusbedrijf in Bratislava (Slowakije) opgericht om de Belgische sociale zekerheid te omzeilen. Vakbond BTB was in 2017 al DV Trans op het spoor gekomen. “Onze conclusie was dat het hier duidelijk om een postbusfirma ging. De kantoren in Hattalova 12/A waren onbemand en de post werd opgehaald door iemand die meerdere transportbedrijven ‘bedient’. Het adres waar de firma daarvoor was ingeschreven in Bratislava was trouwens ook niet meer dan een leeg kantoor. Duidelijk een geval van sociale dumping dus!”, zegt Frank Moreels, Federaal Secretaris BTB Wegvervoer & Logistiek. De inspectiediensten kregen het adres van DV Trans in Bratislava ook onder ogen en konden bewijzen dat de transportactiviteiten van DV Trans in werkelijkheid vanuit Hooglede werden gerund. DV Trans werd veroordeeld tot een boete van 522.000 euro, waarvan drie vierde met uitstel. David V. kreeg een boete van en werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden, waarvan twee derde met uitstel.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo