Rijden onder invloed, een onderschat fenomeen

“Het probleem van het rijden met een vrachtwagen onder invloed van drugs wordt volledig onderschat.” Dat is tenminste de mening van Christophe Lacroix, hoofdinspecteur van de politiezone SECOVA, na een inspectie die leidde tot een zuivere en eenvoudige intrekking van het rijbewijs. Deze vrachtwagenchauffeur is in feite een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet: hij testte positief op cocaïne, ecstasy, cannabis en amfetaminen. “Hij had overdag en daarna ’s nachts gewerkt en ging weer aan het werk na een veel te korte rusttijd, die blijkbaar aan drugsgebruik was gewijd”, legt inspecteur Lacroix op LinkedIn uit. Lacroix is van mening dat dit geen unicum is en dat de omvang van het fenomeen nu pas duidelijk wordt omdat de controlemethoden zijn geëvolueerd met de introductie van nieuwe speekselanalysekits. De Intercept i2 kits van een Amerikaans bedrijf geven een vrij betrouwbaar, maar vooral snel, beeld van de recente inname van hallucinogene stoffen door de bestuurder. Tot nu toe was het in geval van twijfel nodig om een bloedtest te doen, en dit is veel lastiger te organiseren. De tests zijn dus talrijker dan voorheen… en de resultaten lijken helaas bepaalde zorgen te bevestigen. “Ik blijf de aandacht vestigen op dit verontrustende onderwerp, waarvan de omvang pas begint te worden onthuld. Geen enkele consument die een boete heeft gekregen, vindt zichzelf gevaarlijk als hem wordt gevraagd wat hij ervan vindt! Zo’n cocktail (MET+COC+AMP+THC) is naar mijn mening dodelijk, niet alleen voor de consument die er duidelijk niets om geeft, maar vooral voor alle anderen die het risico lopen onderweg geraakt te worden”, legt inspecteur Lacroix uit.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo