Verwarring rond de tachograaf

Op vraag van het Vlaams Gewest heeft de Raad van State diverse beschikkingen van een koninklijk besluit over de tachograaf en de rij- en rusttijden geannuleerd. Volgens Vlaanderen was er sprake van een bevoegdheidsoverschrijding en het heeft dus gedeeltelijk gelijk gekregen. De Raad van State heeft geoordeeld dat de federale regering krachtens de zesde staatshervorming de bevoegdheden van de Vlaamse regering heeft overschaduwd: de homologaties van en latere controles op de tachografen, de erkenning en inspectie van de werkplaatsen waar tachografen worden afgesteld en de opleiding van het personeel van die werkplaatsen moeten dus als gewestelijke bevoegdheden worden beschouwd. De federale regering betwistte de positie van de Vlaamse regering en voerde aan dat de regels over de tachograaf gelinkt zijn aan de regels over de rij- en rusttijden, die federaal blijven. Maar de Raad van State heeft de Vlaamse regering op dit punt dus gelijk gegeven. Concreet behouden de inspecties die vóór 16 januari 2020 plaatsvonden hun rechtsgeldigheid. De situatie tussen de drie gewesten van het land dreigt echter erg vaag te worden, zowel op het vlak van erkenning van de installateurs, de geldigheid van de afstelling en de controle van de installateurs.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo