[Coronavirus] Bruno Velghe (UPTR) pessimistisch voor de komende weken

Bruno Velghe, voorzitter van de beroepsorganisatie UPTR, laat zich pessimistisch uit voor de transportsector. Hij wijst er op dat de daling van het transportvolume, de val in verkoop van trekkers en, uiteraard, de crisis rondom het coronavirus zijn vrees staven.

“Het economisch klimaat is bijzonder negatief in de transportsector. Wij stellen een belangrijke daling van het vervoerde volume vast en dan meer bepaald in containers. Waar het volume aan containers in januari en februari nog geruststellend was en de crisis in Frankrijk gedeeltelijk werd opgevangen door de Belgische havens, dan is dat volume vandaag duidelijk afnemend. Een ander teken: de overduidelijke terugval van de verkoop van trekkers in het begin van het jaar. Nu komt daar nog de crisis rondom het coronavirus bij. Ondanks de daling van de dieselprijzen worden alle transporttypen er door geraakt. Veel transporteurs moeten al beroep op technische werkloosheid, zelfs voor de bedienden. Dat is ongezien. Technische of tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kan helpen, maar het is een aanzienlijk gecompliceerde procedure. Er zou een aangepast regime voor de werknemers moeten komen en er zouden maatregelen moeten genomen worden om de transporteurs te helpen, bijvoorbeeld door hun toe te laten bepaalde betalingen uit te stellen. De kosten op het vlak van transport blijven zeer hoog, terwijl de inkomsten dalen. Dat zal voor problemen zorgen.”

Vanuit een operationeel standpunt onderstreept Bruno Velghe tevens de delicate positie van de chauffeurs. “Sommige transporteurs vertellen me dat de chauffeurs niet langer naar Italië durven rijden, wat we goed kunnen begrijpen. Bovendien weet niemand welke maatregelen men moet nemen wanneer ze terugkomen uit Italië en wat er met de vrachtwagens moet gebeuren. Volgens sommigen moeten de vrachtwagens gedesinfecteerd worden en gedurende minstens twee dagen geïmmobiliseerd worden, er wordt ook gezegd dat de luchtfilters moeten vervangen worden, enz. Vandaag is het vooral Italië dat een probleem vormt, maar binnen enkele weken kunnen dat andere landen zijn. Alles samen stemt het me bijzonder pessimistisch omtrent de komende weken.”

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo