Gino Withofs: “Maatschappelijke verplichting om te blijven rijden”

Hoewel Withofs Transport vandaag slechts op 75% van het normale volume draait, blijft het wel strijdvaardig: “Als transportfirma hebben we geen enkele keuze. Wij kunnen niet sluiten enkel voor het welzijn van onze werknemers, ook al leeft er een gegronde angst bij velen”, zegt zaakvoerder Gino Withofs. 

Ook Withofs Transport voelt de coronacrisis. Het bedrijf uit Lanaken merkt een terugname bij de toeleveranciers van de automobielindustrie, toelevering aan de bouw, import uit China en het intermodale verkeer met Italië. “Het zijn turbulente tijden. Het is gewoon een game changer voor ons allemaal. Iedereen reageert anders op de huidige situatie, die dan ook nog van dag tot dag verandert”, vertelt Gino Withofs.

Hygiënische doekjes
Toch stuurde Withofs een belangrijke boodschap de wereld in. Het transportbedrijf is dan niet direct betrokken bij de supply chain van voeding, het levert wel onrechtstreeks producten (grondstoffen voor verpakkingsindustrie, hygiënische doekjes en farmacie) die ook vandaag niet gemist kunnen worden: “Wij kunnen niet sluiten enkel voor het welzijn van onze werknemers, ook al leeft er een gegronde angst bij velen. Dat zou niet netjes zijn voor de medemens. Wij moeten met zijn allen een bijdrage leveren zodat bepaalde levensnoodzakelijke sectoren niet stilvallen. En ik hoop dat de maatschappij dit ook zo wil zien, en niet wil verafschuwen als geldgewin.”

“Als bedrijf hebben we de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ons personeel nog een minimum behoud van inkomsten heeft, en vooral ook nog een toekomst heeft bij de firma. Wij trachten alle aanbevelingen zo goed mogelijk toe te passen. Deze hebben wij samengevat in een handleiding samen met een extra pakket PBM’s voor de chauffeurs, rubberen handschoenen, handgels, en waar nodig een mondmasker, gezien de beperkte beschikbaarheid.”

Grenscontroles
Withofs Transport is gevestigd in Lanaken, een grensgemeente met Nederland. Een land dat nog geen al te strenge maatregelen heeft genomen tegen het coronavirus. “Wat ik momenteel wel hekel vind, is dat er totaal geen consistentie is in de aanpak van het virus binnen Europa. Hierdoor krijg je een haaks beleid van Nederland ten opzichte van België, met als gevolg dat er voor mijn deur grenscontroles zijn. Er is geen coördinatie van informatie. Om bij te blijven ben je bijna verplicht om beroep te doen op meer dan 10 verschillende bronnen over alle nieuwe regels. Niet alleen in België maar ook in de omliggende landen. Dit is zeer frustrerend als je internationaal operationeel bent”, besluit Gino Withofs.

 

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo