Moeten trucks gereinigd of ontsmet worden?

Op verzoek van de UPTR heeft de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk Mensura de volgende aanbevelingen gedaan voor transporteurs die zich afvragen of ze vrachtwagens moeten desinfecteren in tijden van coronavirus.

Volgens de informatie van Mensura kan het coronavirus 4 tot 5 dagen overleven op inerte oppervlakken, afhankelijk van de poreusheid van het betreffende oppervlak: hoe poreuzer het oppervlak, hoe minder kans het virus heeft om te overleven. Deze levensduur is veel langer dan die van het Franse Instituut voor Beroepsmatige Risicopreventie (INRS), dat spreekt van “enkele uren op inerte oppervlakken in een droge omgeving”, maar dit doet niets af aan de relevantie van het advies dat Mensura geeft:

  • het coronavirus is gevoelig voor de meest voorkomende reinigings- en desinfectiemiddelen en kan daarom optimaal worden geëlimineerd als er reinigings- en desinfectiemaatregelen worden genomen.
  • Als u een voertuig wilt gebruiken dat door een chauffeur is bestuurd die positief heeft getest op coronavirus, moet u het voertuig goed ventileren (minimaal 30 minuten), alles wat de bestuurder heeft aangeraakt (stuurwiel, dashboard, versnellingsbakknop, handgrepen…) grondig ontsmetten, de HEPA-pollenfilter vervangen…
  • De ervaring van de luchtvrachtsector toont aan dat dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat het coronavirus door de vracht kan worden overgedragen. Er zou dus geen risico zijn tijdens het laden en lossen.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo