Febiac: “Plexiglas afscheiding in strijd met homologatie van bestelwagen”

Automobielfederatie Febiac is absoluut niet te spreken over het recent gepubliceerde FAQ van het crisiscentrum. Deze nam op 21 april volgende passage op in haar FAQ: “Wordt de social distancing gerespecteerd als er plexiglas in bestelwagens/busjes wordt geïnstalleerd waar de 1.5 m afstand niet kan worden gegarandeerd? Antwoord: Ja, plexiglas zorgt voor voldoende bescherming en de installatie kan toegelaten worden in vervoersmiddelen.” 

“Dat geldt wellicht wél op het gebied van beperking van de verspreiding van het virus, maar het doet mijn wenkbrauwen fronsen op het gebied van verkeersveiligheid”, zegt Joost Kaesemans van Febiac. “Wat indien dit voertuig betrokken is bij een verkeersongeval? Hoe gaan de veiligheidssystemen (zoals frontale en zijdelingse airbags) hierop reageren? Zijn we zeker dat dit plexi niet gaat versplinteren en zo de inzittenden mogelijks zeer ernstig verwonden? Wat bij een zijdelingse aanrijding waarbij je tegen de afscheiding vlak naast jou wordt geprojecteerd?”

“Realiteit is complexer”
“Het gemak waarmee deze aanbevelingen worden gedaan, zijn in mijn ogen illustratief voor de nonchalance waarmee heel vaak eisen aan de automobielindustrie worden opgelegd. Zonder dat er besef of kennis is van de uiterste complexiteit van de voertuigen en de gigantische moeilijkheden die sommige van die eisen meebrengen. Of het nu over uitstoot van broeikasgassen gaat, over die van schadelijke stoffen, over veiligheid van inzittenden of andere weggebruikers… in een vingerknip moet het opgelost worden. De realiteit is vaak heel veel complexer.”

Verzekering
“In principe moeten dergelijke systemen eerst de keuring, de homologatie doorstaan. Maar dat zijn dingen die erg veel tijd vragen, en dat hebben we wellicht niet. Wat betekent dat voor de verzekeraar? Gaat die een vergoeding willen uitbetalen aan een inzittende die een oog verloren is of wiens halsslagader doorboord werd door een plexi-splinter afkomstig van een installatie in het voertuig die geen enkele conformiteitstest heeft ondergaan?”, besluit de communicatie directeur van Febiac.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo