Peter Vanden Houte (ING): “Zuurstof geven aan de economie”

Het derde deel van ons exclusieve interview met de Chief Economist van ING in België. Na te hebben geprobeerd de economische impact van de Covid-19-crisis te kwantificeren en te hebben ingezoomd op de transportsector, laten we eens kijken hoe het economisch herstel zich zou kunnen manifesteren.

Hoe analyseert u in dit verband de beslissingen van de federale overheid?

Peter Vanden Houte : De regering heeft een akkoord bereikt met de banken om de economie nieuw leven in te blazen. De overeenkomst is tweeledig: enerzijds moeten de banken onder bepaalde voorwaarden betalingstermijnen toekennen aan gezonde ondernemingen en anderzijds garandeert de overheid een deel van het risico dat de banken zullen nemen wanneer zij kredieten aan ondernemingen toekennen. Sommige landen, zoals Frankrijk en Duitsland, zijn nog verder gegaan op het gebied van staatsgaranties, maar België heeft de nodige stappen gezet om zijn economie een impuls te geven. De kredietcrisis moet worden vermeden.

Wat zijn op korte en middellange termijn de prioriteiten voor bedrijven?

Peter Vanden Houte: Bedrijven hebben in eerste instantie behoefte aan liquiditeit. Daarom krijgen zij verschillende uitstellen van betalingen voor belastingen en andere bijdragen. Ik raad bedrijven aan om niet-essentiële uitgaven te beperken, maar ook om zeer transparant te zijn met hun banken. Als een bank geen goed zicht heeft op de inkomstenbronnen van een bedrijf, kan zij geen goede beslissing nemen wanneer het bedrijf krediet nodig heeft.

Een andere les die uit de crisis van 2009 moet worden getrokken, is dat veel bedrijven personeel hebben ontslagen dat ze daarna nodig hadden. Aan deze crisis komt, net als aan andere, een einde en bedrijven die erin slagen om een goede band met hun werknemers te behouden, komen in de toekomst sterker naar buiten.

Is dit ook het juiste moment voor anticyclische beleggers? Er wordt vaak gezegd dat degenen die het zich kunnen veroorloven soms de beste ’trucs’ uithalen tijdens crises…

Peter Vanden Houte: Dat klopt. Er zijn al financiële investeerders, maar ook bedrijven met een aanzienlijk aandelenkapitaal, die steeds meer kijken naar de manier waarop de waardering van bepaalde bedrijven zich ontwikkelt. Begin 2020 is de waardering van bedrijven nog nooit zo hoog geweest, maar het is onvermijdelijk dat deze daalt of realistischer wordt.

Zou dit een nieuwe golf van overnames en consolidaties kunnen inluiden?

Peter Vanden Houte : Dat is zeer waarschijnlijk…

 

Deel 1 van het interview

Deel 2

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo