Marc Van den Broeck (Trafuco): “Ik hoop dat we hier niet alleen als bedrijf maar ook als sector goed uitkomen”

Marc Van den Broeck is ervan overtuigd dat zijn groep Trafuco uit de crisis zal komen en de geplande investeringen voor 2020 kan handhaven. Ook voor 2021 worden de investeringen gehandhaafd, ook al met een paar maanden vertraging.

Bij Trafuco lijkt de schade voorlopig onder controle dankzij de zeer ruime diversificatie qua sectoren en qua aard van het cliënteel. “Hierdoor was er een interne compensatie tussen de diverse activiteiten”, zegt Afgevaardigd Bestuurder Marc Van den Broeck. “Alle mogelijke klassieke maatregelen werden genomen gaande van het organisatorische (thuiswerk,..) over het veiligheidsaspect (afstand, gels,..) tot het financiële. Er wordt beperkt gebruik gemaakt van technische werkloosheid en er waren quasi geen ontslagen. Qua invulling van de bezetting is er gesproken met het beperkt aantal onderaannemers waar we vast mee werken. Alle onderaannemers afstoten zou makkelijk geweest zijn, maar we zullen deze ook nog nodig hebben in de vakantieperiode. Een open gesprek met de charters heeft wel voor wendbaarheid gezorgd zodat er een faire verdeling is dat tegelijkertijd ook de eigen mensen zo optimaal mogelijk konden worden ingezet.”

De kosten worden natuurlijk onder controle gehouden, maar de investeringen voor 2020 werden niet uitgesteld. “Maar we hebben de beslissing voor 2021 uitgesteld tot september in plaats van juni.  Uit zekerheid werd ook de aanvraag gedaan voor uitstel kapitaalsaflossingen ook al was dat niet nodig.  Maar zoals het logisch is in elke crisissituatie kan de creatie van extra cash absoluut geen kwaad.  Op deze manier beschikken we over voldoende financiële middelen om bij gebeurlijke opportuniteiten snel te kunnen handelen. Overnames in de korte periode zitten dan ook in de pipeline”, zegt Marc Van den Broeck nog.

Hoe kijkt hij naar de toekomst van zijn bedrijf en van de sector in het algemeen? “Er zijn geen mirakeloplossingen maar alert zijn is de boodschap.  Het landschap is ernstig aan het veranderen en het zal aan ons zijn om zo goed mogelijk in te spelen op deze veranderingen. Voor de toekomst zijn dan ook een aantal punten zeer belangrijk. De opleiding van nieuwe chauffeurs wordt een grote opgave in de post corona periode en daar moeten we vandaag mee beginnen.  Het is niet omdat het nu kalm is qua job dat de vergrijzing en het chauffeursprobleem is opgelost. Het initiatief van het Sociaal Fonds kwam al laat en is nu nog verlaat en dat is spijtig voor de toekomst. Hopelijk gaat er genoeg interesse zijn om dit initiatief verder te steunen.  Dit is ieders verantwoordelijkheid.

Het toekomstig klantencontact zal ook een belangrijk aspect worden.  Inhoudelijk zullen bepaalde jobs er anders uitzien in de toekomst en de klanten hebben mogelijk ook andere of extra noden.  Het is belangrijk om daar tijdig op in te spelen.  De sales zal dan ook worden uitgebreid. Buiten de opportuniteiten in de transportmarkt zijn er ook de opportuniteiten op het vlak van personeel qua werkingsmogelijkheid die een paar maanden terug minder aanwezig was.”

De grootste zorg van Marc Van den Broeck lijkt de verstandhouding tussen de federaties onderling en de vakbonden te zijn : “Het zal van kapitaal belang zijn dat de sector eendrachtig wordt verdedigd zodat hij niet geschaad wordt op het moment dat men op regeringsvlak aanvangt met de besparingsrondes. Verdeeldheid zal leiden tot te weinig stem en tot maatregelen die de vervoerders (en zeker de 100 % Belgische vervoerder) ernstig zouden kunnen schaden. Ik doe een oproep zodat de globale belangen van de sector centraal staan bij de besprekingen met de regering en niet de individuele belangen van de spreekbuis. Laten we hopen dat we hier niet alleen als bedrijf, maar ook als sector goed uitkomen. We zijn even helden geweest, laten we maken dat de beleidsmakers dit niet vergeten op het moment dat de rekening moet worden betaald!”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo