18 Litouwse trekkers inbeslaggenomen in Geluwe

Dit weekend werd een grootschalige controleactie uitgevoerd bij een transportbedrijf in Geluwe. Gelijktijdig werden ook in Houthalen twee vrachtwagens van de firma gecontroleerd. De controleactie mondde uit in de beslaglegging op 18 vrachtwagens.

Volgens verschillende streekkranten gaat het om RV Transport, de Belgische filiaal van een Litouwse transporteur. RV Transport kondigt aan dat het eigenaar is van een vloot van 1300 voertuigen, verdeeld over zijn verschillende dochterondernemingen in 12 landen, waaronder België. Toen het bedrijf zich in 2016 in Geluwe vestigde, had het al weerstand opgeroepen bij de buren die zich ergerden aan het komen en gaan van de trucks. De chauffeurs verbleven in een privé-woning die was omgebouwd tot een slaapzaal. Wanneer ze in het weekend hun rust namen, zorgden ze regelmatig voor overlast in de buurt, alsook aan de afrit van de A19 in Beselare. Voertuigen stonden langdurig geparkeerd op het fietspad en lieten massaal zwerfvuil achter. Een aantal klagers stelden deze parking in Beselare gelijk met een camping.

“Bij het verschijnen van een artikel hierover in de pers hebben de voertuigen zich onmiddellijk verplaatst naar andere locaties. Tijdens eerdere controles door de Federale Wegpolitie van West-Vlaanderen sprong dit bedrijf echter in het oog door diverse overtredingen. Bij vrachtwagens werden onder meer inbreuken vastgesteld met de ijking van de tachograaf, de snelheidsbegrenzer en op de technische keuring van de voertuigen”, zegt de woordvoerder van de Federale Politie.

Begin juni controleerde de Federale Wegpolitie al 11 vrachtwagens van deze firma. Alle 11 werden ze geïmmobiliseerd omwille van onder andere inbreuken op de ijking en technische keuring. Het bedrijf moest toen reeds voor 40.000 euro aan onmiddellijke inningen betalen. Deze keer ging het over een all-round controle uitgevoerd door de Federale Wegpolitie West-Vlaanderen, samen met de arbeidsinspectie, FGP West-Vlaanderen, woninginspectie en de milieudienst van de politiezone Arro Ieper. Alle aanwezige trekkers in de zetel te Geluwe werden gecontroleerd. Tegelijkertijd voerde de Federale Wegpolitie ook in Houthalen controles uit op vrachtwagens van de firma. Tijdens deze controleactie werden bovendien 25 werknemers aan een verhoor onderworpen, zowel mecaniciens als chauffeurs. Betrokken personen kwamen onder meer uit Wit-Rusland, Oekraïne en Kirgizië. De controles richtten zich ditmaal niet enkel op inbreuken aan de vrachtwagens zelf, maar ook en vooral op fraude en inbreuken op het sociaal strafrecht, de leefomstandigheden van de werknemers en inbreuken op de milieuwetgeving. Hierbij werd onder meer nagegaan of de betrokken werknemers het correcte loon ontvingen. Op basis van de eerste bevindingen besliste de arbeidsauditeur om 18 vrachtwagens in beslag te nemen (16 in Geluwe en 2 in Houthalen). Ook een servicewagen werd geïmmobiliseerd. Deze beslagleggingen zijn gebaseerd op inbreuken op het sociaal strafrecht. Het woongedeelte van de bedrijfsgebouwen, waar enkele werknemers verbleven, werd onbewoonbaar verklaard. Het onderzoek zal worden voortgezet door het Arbeidsauditoraat Gent.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo