Beroerde Nikola verliest oprichter

Tien dagen nadat Nikola Motors door een Amerikaans onderzoeksinstituut werd uitgedaagd, kondigt Nikola Motors het vertrek aan van zijn oprichter en CEO Trevor Milton. Die is vervangen door een voormalig directeur van General Motors… die onlangs een minderheidsbelang in het bedrijf heeft genomen.

Op 10 september beschuldigde de firma Hindenburg Research Nikola Motors van bedrog en haar emblematische CEO Trevor Milton ervan dat zij bewust Nikola’s strategie rond leugens en bedrog heeft georkestreerd. De technologieën waar Nikola op rekent om de transportwereld op haar eigen manier te revolutioneren, zouden gewoonweg niet bestaan: volgens Hindenburg Research rekende Nikola op de overname van de Amerikaanse accufabrikant ZapGo Ltd. en op haar eigen brandstofceltechnologie. Het is helemaal niet zo gelopen als Trevor Milton had aangekondigd: Enerzijds werd ZapGo niet overgenomen (onder andere toen duidelijk werd dat haar CEO verdacht werd van grootschalige fraude) en anderzijds zou de door Nikola ontwikkelde technologie gewoonweg niet bestaan. Een van de bewijzen dat Nikola naar voren heeft gebracht om te getuigen van zijn vooruitgang is een video die een Nikola One toont die met hoge snelheid in een typisch Amerikaanse woestijn rijdt, maar deze video zou een ‘fake’ zijn, waarbij de trekker-oplegger constructie simpelweg naar de top van een heuvel zou zijn gesleept om die af te dalen door de simpele zwaartekracht. Kortom, Nikola, het zou gewoon wind zijn… Nikola Motors heeft de beschuldigingen van Hindenburg Research weerlegd door te praten over laster en Hindenburg Research ervan te beschuldigen een financieel belang te hebben bij het verlagen van de aandelenkoers van Nikola Motors.

Er zij aan herinnerd dat Nikola overeenkomsten heeft gesloten met Iveco, dat de Tre in zijn fabriek in Ulm zal produceren, en dat General Motors niet alleen een aandeel van 11% in het kapitaal van Nikola heeft genomen, maar ook zijn onderdelenbank en fabrieken ter beschikking heeft gesteld voor de productie van de elektrische pick-up Badger. Twee multinationals zijn dus rechtstreeks betrokken bij de Milton-zaak.

Trevor Milton, die Nikola heeft opgericht en de CEO was, nam op zondag 20 september ontslag. Hij werd op het laatste moment vervangen door Stephen Girsky, die al lid was van de raad van bestuur maar bovenal voormalig Vice President van …General Motors. De overname van Nikola door ’s werelds grootste autofabrikant is dan ook verre van compleet. Het aandeel van Nikola Motors (NKLA), dat voor de aankondiging van de samenwerking met GM rond de USD 40 schommelde, was op de dag dat Hindenburg Research haar onderzoek publiceerde, sterk gestegen tot USD 50,05 voordat het daalde tot USD 32,13. Het is sindsdien hersteld tot USD 34,19 per aandeel.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo