Scania lanceert een reeks elektrische en hybride trucks

Dit is dus wat Scania in petto had voor de IAA in Hannover… als de beurs had plaatsgevonden: een nul-emissie gamma dat hybride en volledig elektrische trucks omvat.

Laten we beginnen met de hybride truck. Het is een plug-in model, beschikbaar met de L- en P-cabines, dat tot 60 kilometer kan afleggen in de elektrische modus. Hiervoor heeft hij een 9-liter dieselmotor met 280 tot 360 pk, een pakket van drie accu’s van elk 30 kWh en een elektromotor van 115 kW. De laadtijd van nul tot 80 procent is ongeveer 35 minuten dankzij een 95 kW DC laadcircuit. Tot slot kan de omschakeling van de ene naar de andere aandrijfmodus worden geregeld door een geolocatiesysteem dat Scania Zone wordt genoemd en dat bijvoorbeeld rekening houdt met lage-emissiezones.

De elektrische truck wordt aangeboden met dezelfde cabines en heeft een elektromotor die 230 kW vermogen en 2200 Nm koppel levert. Klanten kunnen kiezen tussen een vijf- of negenbatterijpakket, met een totaal vermogen van 165 of 300 kWh en een bereik tot 130 of 250 kilometer, al naar gelang het geval. Eén van deze accu’s wordt in de oude motortunnel geplaatst, de andere worden langs het chassis geplaatst.

Met een 130 kW DC lader duurt het minder dan 55 minuten om het 5-batterijpakket op te laden en minder dan 100 minuten voor de 9-batterij optie. Scania hoopt echter ‘in de nabije toekomst’ nog verder te gaan en een oplaadtijd van 45 minuten te bereiken, wat overeenkomt met de verplichte rusttijd voor de chauffeur.

Aangezien dit type voertuig vaak wordt omgebouwd voor verschillende stedelijke toepassingen (een vuilniswagen of een koelwagen komt direct in beeld), heeft Scania het voertuig ook uitgerust met een elektrische PTO, gescheiden van de aandrijflijn. De hulpapparatuur wordt daarom aangesloten op een speciale DC-box die op het chassis is gemonteerd en die tot 60 kW biedt.

Lees alles over Scania Belgium NV

Scania Belgium NV

video

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo