Sterke stijging van de transportprijzen

Volgens de laatste cijfers van de Transport Market Monitor van TIM Consult zijn de transportprijzen tussen augustus en september sterk gestegen, terwijl de beschikbare transportcapaciteit op een historisch laag niveau ligt.

De stijging van de transportprijzen op het Transporeon-platform, dat als basis dient voor de TMM, is gebruikelijk tussen augustus en september, maar de stijging die dit jaar werd vastgesteld is bijzonder significant (+6,3 punten, vergeleken met +4,9 punten in 2019). Met 99,1 is de prijsindex weer op het hoogste niveau sinds januari, hoewel hij nog steeds 5 punten lager is dan op hetzelfde moment vorig jaar. Opvallend is daarentegen de duizelingwekkende daling van de index van de beschikbare capaciteit. Na een piek in het voorjaar daalde het tot 82,8 punten, het laagste niveau in twee jaar. Tegelijkertijd daalt de kostprijsindex als gevolg van de daling van de dieselprijzen, waardoor de vervoerders enige ademruimte krijgen in termen van liquiditeit.

Teleroute sterk omhoog

Bovendien meldt Alpega een sterke toename van de activiteit op zijn verschillende vrachtbeurzen, waaronder Teleroute. De maand juli was zelfs uitzonderlijk actief, wat Alpega verklaart door de noodzaak voor veel spelers in de logistieke keten om hun transportstromen na de inperkingsperiode te reorganiseren. Volgens de CEO van Teleroute zou dit erop wijzen dat de Europese markt voor het wegvervoer weer op het niveau van vóór de oprichting van de onderneming is gekomen en dit ten minste tot het einde van het jaar zou moeten blijven doen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo