Eerste 100% elektrisch vervoer in Zweden

Het Zweedse transportbedrijf Eriksson Akeri heeft voor koffieproducent Oatly vier Einride elektrische vrachtwagens laten rijden. Volgens Einride is dit het eerste volledig elektrische vervoerscontract dat ooit in Zweden is uitgevoerd.

Einride maakte naam in 2017 toen het het prototype van een volledig autonoom elektrisch voertuig (de T-Pod) onthulde dat een revolutie in het vrachtvervoer teweeg zou brengen. Het Zweedse bedrijf heeft zijn ontwikkeling voortgezet en een jaar geleden nog eens 25 miljoen euro opgehaald om zijn onderzoek te financieren, maar de voertuigen die aan Eriksson Akeri zijn geleverd, hebben weinig te danken aan zijn engineeringteams: vier voertuigen op basis van DAF CF’s en uitgerust met Emoss elektrische aandrijving. Met een MMA van 42 ton kunnen ze een lading van 26 ton over 120 kilometer vervoeren zonder dat ze hun batterijen hoeven op te laden. In Oatly zullen ze ongeveer 200 kilometer per dag afleggen zonder uitstoot, wat 90% van het transport in het depot van Oatly in Helsingborg, in het zuiden van het land, voor zijn rekening zal nemen.

De bijdrage van Einride aan de operatie is echter niet onbelangrijk: de planningssoftware die Einride zijn Freight Mobility Platform noemt, heeft het mogelijk gemaakt om de dispatching zo te organiseren dat de zoekcycli perfect geïntegreerd zijn in de operationele planning en dat van de vier voertuigen er slechts één op een bepaald moment van de dag in de oplaadfase zit. Einride ziet dit project als een eerste stap naar de ingebruikname van elektrische en volledig autonome voertuigen, wederom op basis van het Freight Mobility Platform.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo