Galliker krijgt zijn eerste Hyundai op waterstof geleverd

Enkele weken geleden stuurde de Koreaanse constructeur Hyundai de eerste tien Hyundai Xcient FC-trucks naar Zwitserland in het kader van het uitgebreide proefproject om tot 1600 Hyundai-waterstoftrucks in het land te gebruiken. De eerste zeven voertuigen werden gisteren geleverd aan hun eerste klanten, waaronder Galliker.

De Hyundai Xcient FC’s werden besteld door een consortium van Zwitserse bedrijven genaamd Mobility H2 Zwitserland, waarin zowel de retail (Coop, Migros) als de grootste Zwitserse transporteurs (F. Murpff, Traveco, Camion Transport, Galliker, Streck, G. Leclerc) en energieleveranciers (Tamoil, Avia…) zijn opgenomen. Aanvankelijk had dit consortium zich gecommitteerd aan 1000 exemplaren, maar dit aantal werd later verhoogd tot 1600, te leveren tot 2025. Er is ook een overeenkomst gesloten met H2 Energy, een elektriciteitsproducent die zich ertoe verbonden heeft het hele wagenpark te voorzien van ‘groene’ waterstof, die in zijn waterkrachtcentrales wordt geproduceerd. H2 Energy heeft met Hyundai een joint venture opgericht onder de naam Hyundai Hydrogen Mobility, die de voertuigen per kilometer verhuurt aan eindgebruikers, inclusief energie. Aangezien deze waterstofvoertuigen momenteel zijn vrijgesteld van de LSVA-kilometerheffing (2,11 eurocent per kilometer voor een Euro 6-vrachtwagen), garandeert Hyundai Hydrogen Mobility een kostprijs per kilometer die vergelijkbaar is met die van een dieseltruck.

De Hyundai Xcient FC is een 36-tons bakwagen met een actieradius van 400 kilometer, zeven tanks met 32 kilogram waterstof en een brandstofcel van 190 kW. In deze configuratie, die nauwkeurig is berekend voor de Zwitserse gebruiksprofielen, duurt een volledige tankbeurt 20 minuten. Auto AG Group, een grote multi-merken dealergroep, overhandigde gisteren de sleutels van de eerste zeven voertuigen in de vestiging Rothenburg en Galliker behoorde tot de gelukkigen. Tegen het einde van het jaar zullen naar verwachting 50 Hyundai Xcient FC’s in Zwitserland onderweg zijn. Tegelijkertijd worden zes bijkomende waterstoftankstations in gebruik genomen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo