Georges Gilkinet, nieuwe federale minister van Mobiliteit

Ook al is een groot deel van de bevoegdheden met betrekking tot het wegvervoer geregionaliseerd, toch heeft de federale minister van Mobiliteit een belangrijke rol te spelen, met name door België op Europees niveau te vertegenwoordigen. Als opvolger van François Bellot is Georges Gilkinet (Ecolo) benoemd tot federaal minister van Mobiliteit.

Met Georges Gilkinet is een derde ‘groene’ politieke persoonlijkheid verantwoordelijk voor mobiliteitskwesties, na Philippe Henry (Ecolo) in Wallonië en Elke Van den Brandt (Groen) in Brussel. Het is uiteraard nog te vroeg om te zien in hoeverre deze ideologische convergentie al dan niet zal leiden tot het vermijden van te grote verschillen tussen de gewesten (aangezien er geen sprake is van herfederalisatie), maar de transporteurs zullen niet noodzakelijkerwijs op voorhand aan de winnende hand zijn.

Gilkinet heeft vanochtend al het oude dossier van de puntenrijbewijs opgegraven, wat een eerste reactie van Michael Reul heeft uitgelokt, namens de UPTR (een ‘vals goed idee’ volgens hem). Een andere bron van zorg voor de UPTR, ook al zal de uitkomst van dit dossier meer afhangen van de nieuwe minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V): het behouden van de professionele diesel, waar TLV begin deze week al op had aangedrongen en waar de UPTR op wijst dat de afschaffing ervan… de federale overheid 350 miljoen euro per jaar zou kosten.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo